Narsami nipisat suaat marloriiaatinngortut / Fordobling af stenbiderrogn i Narsaq

Nipisat suaannik tunisassiorneq ukioq kingulleq tassa 2016-imi Narsami tunisassiorfimmut tunineqarsimasut 15 tonsiupput. Ukiorli manna qaffariaateqangaatsiarsimanerat Narsami Royal Greenlandip tunisassiorfiani ingerlatissup Niels Sakariassenip oqaatigaa:

– Ukioq manna Narsap eqqaani sikorsuaqannginnera malugeqaarput. Ingammik nipisat suaannik tunisassiornerup tungaatigut aasaq manna sulisut tallimanik amerlisariaqarsimavagut tunisassiorneq ingerlalluangaarmat, Niels Sakariassen oqarpoq.

Nipisat suaat 40 tonsit tunineqarput. Narsami tunisassiorfimmi nalinginnaasumik ukiumut tunisassiarineqartartussagaluartut sikorsuaqartarnera patsisaalluni killeqartarput, ukiorli manna sikorsuaqanngimmat tunisassiat ingerlalluarput.

– Ukioq naallugu tunisassiorfitsinni pingasunik sulisoqartarpugut, aasarli manna tunisassiat ingerlalluarnerisa kingunerisaannik sulisut arfineq-pingasuupput tamanna qujarutissaavoq, Niels Sakariassen oqarpoq.

Narsami Royal Greenlandip tunisassiorfiutaani nipisat suaasa tunisassiarineqarnerisa saniatigut aalisakkat assigiinngitsut sisamat tunisassiarineqartarput tassaasut, qalerallit, suluppaakkat, qeeqqat saarulliillu.

Se og forudbestil den nye iPhone her

I 2016 blev der indhandlet 15 tons stenbiderrogn til Royal Greenlands fabrik i Narsaq. Men i år har der været travlhed på frabrikken, fortæller Royal Greenlands fabrikschef i Narsaq, Niels Sakariassen:

– I år var det mærkbart, at der ikke var storis ved Narsaq. Vi fik faktisk ansat fem ekstra medarbejdere under rognsæson i år, fordi der blev indhandlet mere end dobbelt så meget i forhold til sidste år, siger Niels Sakariassen.

På grund af storisen plejer indhandlingsmængderne af rogn at være begrænset, men i år har der ikke været storis, hvilket er grunden til, at det er gået godt med indhandlingen, for der blev produceret 40 tons stenbiderrogn.

– Normalt plejer vi at have tre medarbejdere på fabrikken, men det er gået rigtig godt i år, derfor måtte vi ansætte fem ekstra medarbejdere under rognsæsonen, siger Niels Sakariassen.

Royal Greenlands fabrik i Narsaq producerer fire forskellige fisk ud over stenbiderrogn, nemlig hellefisk, rødfisk, havkat og torsk.