Kunstauktion: Jørn Utzons Corbusier solgt for 2,05 mio. kr. hvilket er verdensrekord

Jesper Bruun Rasmussen sælger Le Corbusiers emaljemaleri for 2,05 mio. kr.

 

Bruun Rasmussen Kunstauktioner i Bredgade fortsætter med at slå nye auktionsrekorder. I går eftermiddag blev to emaljemalerier af Le Corbusier fra Jørn Utzons private kunstsamling solgt for henholdsvis 2,05 mio. kr. og 1,9 mio. kr., og mesterværket “Nereider og Tritoner” af den danske modernist Edvard Weie blev solgt for 1,3 mio. kr. Sidstnævnte går nu en fremtid imøde på SMK i København.

Vi er ovenud tilfredse med dagens internationale auktion, der bød på fire imponerende millionhammerslag og flere verdensrekorder, bl.a. på de to emaljemalerier af Le Corbusier og det monumentale maleri af Edvard Weie, der anses for at være et af kunstnerens vigtigste malerier og et mesterværk inden for dansk modernisme. Med i top 5 var også et enestående konceptuelt “Achrome”-værk af den italienske kunstner Piero Manzoni, der blev solgt for 1,3 mio. kr. og et kubistisk “Hønsebillede” af den danske modernist William Scharff, der gik for 750.000 kr., hvilket er en verdensrekord for et værk af denne kunstner,” udtaler Niels Raben, leder af afdelingen for moderne kunst hos Bruun Rasmussen.

Edvard Weies monumentale værk af “Neider og Tritoner” fra 1921 blev erhvervet af SMK:

Med erhvervelsen af Edvard Weies store maleri-collage Nereider og Tritoner (Udkast til Poseidon-billedet) fra 1921 er et modernistisk maleri med nærmest mytologisk status blevet en del af SMKs samling. Værket anses for at være kulminationen på Weies tidlige romantiske periode og er enestående i hans produktion ved sin maleriske kompleksitet og eksperimentelle udførelse. For SMK kommer erhvervelsen tilmed på et interessant tidspunkt: Hele næste forår har vi fokus på spørgsmålet om kreative processer og billeders tilblivelse – og intet maleri kan som dette fortælle om hvilket drama, der også kan være forbundet med at få et værk til at lykkes,” udtaler Mikkel Bogh, direktør ved SMK.

Tidlig dansk modernisme hitter

Auktionen viste med al tydelighed, at tidlig dansk modernisme fra årene op mod og under første verdenskrig er ekstremt eftertragtet lige nu. Markante værker af Edvard Weie, William Scharff, Olaf Rude, Jais Nielsen og Vilhelm Lundstrøm solgte rigtig flot. Et virkelig smukt maleri af Jais Nielsen “Dreng med Guldfisk” blev erhvervet af Øregaard Museum. Se alle museumskøb her

Le Corbusiers emaljemalerier

Størst var interessen for Le Corbusiers to emaljemalerier, der er de sidste to værker af kunstneren fra Jørn Utzons private kunstsamling. Det er velkendt, at Utzon nærede en stor respekt for Le Corbusier, og at de to lod sig inspirere af hinanden, mens de udarbejdede et oplæg til udsmykningen af Sydneyoperaen i 1958-60.

Vi har tidligere solgt værker af Le Corbusier fra Utzons private kunstsamling. Det gælder bl.a. de fire andre af i alt seks emaljemalerier af Le Corbusier, som var tiltænkt Operahuset, og en monumental gobelin ”Les dés sont jetés” fra 1960, der blev købt af Operahuset i Sydney i 2015.

Piero Manzonis “Achrome”-værk

Der er ligeledes en veldokumenteret historie bag det solgte værk af Piero Manzoni (1933-63), som udførte flere bemærkelsesværdige værker, mens han var i Danmark i 1960-61. Særligt relationen til skjortefabrikanten Aage Damgaard i Herning fik stor betydning for kunstnerens virke i årene umiddelbart før hans alt for tidlige død i 1963, da Damgaard gav Manzoni fuld frihed til at udfolde sit store kunstneriske talent.

Gårsdagens  top 5

Le Corbusier: “Pentecôte” (1959). Hammerslag: 2,05 mio. kr.

Le Corbusier: Komposition, 1954-1958. Hammerslag: 1,9 mio. kr.

Edvard Weie: “Nereider og Tritoner”; Udkast til Poseidon-billedet, 1921. Hammerslag: 1,3 mio. kr.

Piero Manzoni: “Achrome”, 1961. Hammerslag: 1,3 mio. kr.

William Scharff: “Hønsebillede”, 1917. Hammerslag: 750.000 kr.

Hvad mener du om Lufthavnene? Du har op til 6 svarmuligheder

View Results

Indlæser ... Indlæser ...

Kalaallit Nunaat namminersornissaa kissaatigaajuk? - Ønsker du at Grønland skal være selvstændig?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...