đŸ‡©đŸ‡°Aarhus Universitet bliver internationalt referencecenter for dyrevelfĂŠrd

Illustrationsfoto

Forskere fra Institut for Husdyrvidenskab ved Aarhus Universitet skal i samarbejde med to forskningsinstitutioner i Tyskland og Holland drive EU’s fþrste Referencecenter for Dyrevelférd. Opgaven er vundet i konkurrence med en rékke andre européiske konsortier

De nÊste fem Är skal danske forskere vÊre med til at forbedre kontrollen med dyrevelfÊrden i de europÊiske svinebesÊtninger. Det ligger fast efter, at EU Kommissionen i sidste uge udpegede et konsortium bestÄende af Wageningen Universitetet i Holland, Friedrich-Loeffler-Institutt i Tyskland og Institut for Husdyrvidenskab ved Aarhus Universitet. Sammen skal de drive et Referencecenter for DyrevelfÊrd, der skal rÄdgive myndigheder i de 28 medlemslande.

– Danmark har en lang praktisk og forskningsbaseret tradition for systematisk at arbejde med at lĂžfte dyrevelfĂŠrden og udvikle kontrollen i de danske stalde. At det ikke bare er noget, vi siger i skĂ„ltalerne, nĂ„r erhverv, forskningsinstitutioner og myndigheder mĂždes, bliver endnu engang understreget, nu hvor EU har peget pĂ„ Danmark som vinder af opgaven med at drive referencecenteret, siger miljĂž- og fĂždevareminister Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse fra MiljĂž- og FĂždevareministeriet.

Gennem aftalen med MiljĂž- og FĂždevareministeriet har Aarhus Universitet en Ă„relang erfaring med at levere forskningsbaseret rĂ„dgivning om dyrevelfĂŠrd til myndighederne. Forskere fra universitetet skal nu – sammen med deres kolleger i Tyskland og Holland – vĂŠre med til at udvikle viden og vĂŠrktĂžjer, der kan lĂžfte dyrevelfĂŠrden isĂŠr i den europĂŠiske svineindustri.

Dannelse af internationale netvĂŠrk

Professor Jan Tind SĂžrensen og professor Lene Juul Pedersen fra Institut for Husdyrvidenskab ved Aarhus Universitet er de danske nĂžglepersoner i projektet, og de glĂŠder sig begge til det kommende arbejde.

En af de fÞrstkommende opgaver bliver at opbygge et netvÊrk af europÊiske universiteter og forskningsinstitutioner, som leverer forskningsbaseret rÄdgivning til myndighederne. Det ny center skal sÄ undersÞge hvilke behov, universiteterne har for redskaber til velfÊrdskontrol.

– Et konkret eksempel er, at EU kommissionen har pĂ„lagt medlemslandene at udarbejde en handlingsplan for at reducere halekupering. Her er der behov for at udvikle konkrete redskaber, som kan facilitere implementeringen af nationale indsatser i de enkelte medlemslande, forklarer Lene Juul Pedersen.

Uddannelse af kontrollĂžrer

En anden opgave for det nye referencecenter er at sikre, at de kontrollÞrer, som skal stÄ for kontrollen, er veluddannede, og at de har den nÞdvendige faglig ekspertise.

– Vi indgĂ„r allerede som arrangĂžrer af EU’s  BetterTrainingforSaferFood kurser i dyrevelfĂŠrd for myndighedspersoner i EU’s medlemslande og gennemfĂžrer en masteruddannelse i dyrevelfĂŠrd, som er rettet mod bl.a. kontrollĂžrer af dyrevelfĂŠrd ansat hos myndighederne, dyrlĂŠger, undervisere pĂ„ landbrugsskolerne og rĂ„dgivere i landbrugssektoren, siger Jan Tind SĂžrensen. Erfaringer herfra vil vĂŠre nyttige i referencecentret.

– Vi ser endvidere store perspektiver i et struktureret samarbejde med andre europĂŠiske forskere, som leverer forskningsbaseret rĂ„dgivning til nationale myndigheder. De nye samarbejdsflader vil styrke vores muligheder for at indgĂ„ i EU’s forskningsprogrammer, siger Jan Tind SĂžrensen.


Fakta

Referencecenter for DyrevelfÊrd er et pilotcenter, udpeget for fem Är, og ledes af det hollandske universitet Wageningen. Centeret bliver et center uden mure, og arbejdet skal dermed foregÄ pÄ de enkelte landes universiteter. Centeret skal endvidere vurdere mulighederne for, om ansvarsomrÄderne for et fÊlleseuropÊisk center for dyrevelfÊrd skal udvides. Centeret fÄr et Ärligt budget pÄ 350.000 Euro. Forskerne fra de tre lande mÞdes fÞrste gang i lÞbet af forÄret.