??Eqqaaniut: Inatsisartunut ilaasortaasimasoq Hans-Pavia Rosing toqukkut qimaguppoq

??Mindeord: Tidligere medlem af Landstinget Hans-Pavia Rosing er død

??Inatsisartunut ilaasortaasimasoq Hans-Pavia Rosing ulloq 9. juli toqukkut qimaguppoq.

Hans-Pavia Rosing ulloq 12. april 1983-imit ulloq 5. juni 1984-imut Inatsisartunut ilaasortaavoq, tamatumanilu ilaatigut Aningaasaqarnermut Ataatsimiititaliamut siulittaasuulluni. Tamatuma saniatigut 1986-imit 1987-imut Aningaasaqarnermut Naalakkersuisuuvoq.

Hans-Pavia Rosing ukiuni arlalissuarni Folketingimi aamma politikeriuvoq, tassani Siumut sinnerlugu 1987-2001-imi ilaasortaalluni socialdemokratillu gruppiannik suleqateqarluni. Folketingimi ilaatigut Kalaallit Nunaanni Inatsisinut Ataatsimiititaliamut siulittaasuuvoq amerikamiullu Pituffimmi radarimut atatillugu rakettinut illersuusiornissamik pilersaarutaannut akerliulluni.

 

??⚽VM rest-program:  Semifinaler :⌚16????20 ??Frankrig – ??Belgien?TV2 & Onsdag ⌚16????20 ???????England – ??Kroatien?DR. Bronzekamp: Lørdag⌚12????16 ?TV2 Finale: Søndag⌚13????17 ?DR

Tamatuma saniatigut Inuit Circumpular Conferencemut siullersaalluni 1980-imi siulittaasunngorpoq, taamatullu atuulluni 1986 tikillugu. Tamanna sioqqullugu World Council of Indigenous Peoplemik (nunat inoqqaavisa nunarsuarmi siunnersuisoqatigiiffiat) pilersitseqataavoq, tassanilu siulersuisunut 1977-80-imi ilaasortaalluni. Taamaalillunilu Kalaallit Nunaanni, Canadami Alaskamilu Inuit katersortinnissaat assut pingaartillugu suliniutigaa. Qalasersuup eqqaani sumiiffinnut oqartussaalernissamut Danmarkip siusinaarluni piumasaqarnissaata eqqumaffigineqarnissaa oqariartuutigisimavaa.

Hans-Pavia Rosing danskit tuluillu oqaasiinik nutserisutut (translatør) ilinniarsimavoq nunatsinnilu siullersaalluni IT-mik ilinniagaqarluni. Tamatuma saniatigut Danmarks Radiomi KNR-imilu namminersortutut aallakaatitassiortarpoq.

2007-imi sølvimik Nersornaaserneqarpoq. Inuiaqatigiinnut “tupinnaannartumik sulerusussuseqarluni piumassuseqarlunilu iliuuseqarsimanini” nunatsinni kulturikkut suliniuteqarnermigut aamma ersersinneqartoq ilisarnaatigigaa taamani Inatsisartunut Siulittaasuusup Jonathan Motzfeldtip oqaatigaa. Danmarkimi erinarsoqatigiinnut MIK-ikkunnut ukiorpassuarni aaqqissuisutut pisortaavoq angalanerannilu nunatsinni kulturimik ilisarititsisarluni. Erinarsoqatigiit N.I.P.E. pilersitseqataaffigai ukiorpassuarnilu siulittaasuuffigalugit. Kiisalu Danmarkimi kalaallit peqatigiiffianni ilaasortaavoq, tamatumanilu Danmarkimi kalaallit peqatigiiffiisa kattunnissaannut aallarnisaanermut peqataalluni. Atuuffini assigiinngitsorpassuit aqqutigalugit kulturitta ilisimaneqalernissaanut sinniisuulluarpoq.

Inuk nunaminik nunaqqatiminillu ukiorpassuarni sullissilluni assut ataqqisaasoq akornatsinniikkunnaarpoq. Hans-Pavia Rosing 70-inik ukioqalerpoq. Nulia ilaqutaalu eqqarsaatitsinni najorpavut.

Eqqaaneqarnera ataqqinartuuli.

Hans Enoksen

Inatsisartut Siulittaasuat

??Tidligere medlem af Landstinget Hans-Pavia Rosing er død den 9. juli.

Hans-Pavia Rosing var medlem af Landstinget i perioden fra den 12. april 1983 til den 5. juni 1984, hvor han blandt andet var formand for Finansudvalget. Derudover var han fra 1986-87 Landsstyremedlem for Økonomi.

Hans-Pavia Rosing var ligeledes igennem adskillige år aktiv politiker i Folketinget, hvor han sad fra 1987-2001 for Siumut og var knyttet til den socialdemokratiske gruppe. I Folketinget var han blandt andet formand for Udvalget vedrørende Grønlandslove, og han fremstod som en modstander af amerikanernes planer om at etablere et missilskjold, som en del af Thule-radaren.

Derudover blev han den første præsident for Inuit Circumpolar Conference i 1980, et hverv han udøvede indtil 1986. Før dette var han medstifter af World Council of Indigenous People (Verdensrådet for oprindelige folk) og medlem af dens bestyrelse i perioden 1977-80. Samlingen af inuit i Grønland, Canada og Alaska var således et af hans store anliggender. Han gjorde også opmærksom på, at Danmark skulle sørge for at være tidligt med i spillet om retten til områderne ved Nordpolen.

Hans-Pavia Rosing var uddannet translatør i dansk og engelsk, og han var en af de første i landet med en IT-uddannelse. Derudover var han freelanceproducer ved Danmarks Radio og KNR.

I 2007 fik han tildelt Nersornaat i sølv. Daværende formand for Landstinget, Jonathan Motzfeldt, fremhævede hans ”utrolige energi og virkelyst” for samfundet, som også kom til udtryk gennem hans indsats for det grønlandske kulturliv. Hans-Pavia Rosing var i en lang årrække organisatorisk leder af MIK-koret i Danmark, hvor han under deres rejser præsenterede grønlandsk kultur. Han var medstifter af sangkoret N.I.P.E., som han var formand for i en lang årrække. Endvidere var han medlem af grønlænderforeningen i Danmark, hvor han bidrog til at starte organiseringen af grønlandske foreninger i Danmark. Med sit mangfoldige virke har han været en god ambassadør for vores kultur.

En højt respekteret person med mangeårig indsats for sit land og for sit folk er ikke længere blandt os. Hans-Pavia Rosing blev 70 år. Vores tanker går til hans hustru og øvrige familie.

Æret være hans minde.

Hans Enoksen

Formand for Inatsisartut

??STOP miljøsvineriet – Annoncer online på KamikPosten.gl – & bliv set af mere end 200.000 – om ugen

???Vær tilgængelig for dine kunder. Hvor de er – Annoncer online – Det er effektivt, billigt & ikke mindst godt for miljøet

Det er et faktum at et stort antal reklamer og tilbudsaviser aldrig læses – miljøbelastningen er dog den samme.

Vidste du at op til 80%* af dine kunder ikke længere læser trykte medier?
? ??KNR1 KNR2 ??DR1 DR2 DR3 DR Kultur ?????Sky News BBC France 24 Bloomberg

? ??Radio24syv DR Radioavisen DR P1 Orientering  DR P1 Nyheder fra Grønland på dansk P1 P2 P3

 

Hvad mener du om Lufthavnene? Du har op til 6 svarmuligheder

View Results

Indlæser ... Indlæser ...

Kalaallit Nunaat namminersornissaa kissaatigaajuk? - Ønsker du at Grønland skal være selvstændig?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...