Undgå blodpropper på flyrejsen

Illustrationsbillede

🇩🇰Det gælder om at få bevæget sig under flyveturen hvis man vil minimere risikoen for blodpropper, lyder det fra praktiserende læge og lægelig konsulent for sundhed.dk, Bo Gandil

Efterårsferien står for døren, og det betyder, at mange danskere flyver på ferie. På flyveture sidder vi som regel ned i længere tid ad gangen, og det kan øge risikoen for blodpropper.

De fleste af os kender til at fødder og ben hæver en smule under en længere flyrejse, men hvis benene bliver røde og ømme og åretegningerne bliver tydelige, er der grund til at være opmærksom.

”Når vi sidder ned i samme stilling i mange timer, er det svært for blodet at komme fra benene, og op ad bakke til hjertet. Hvis blodet bliver stående i benene for længe, kan det klumpe sig sammen, og så kan der dannes blodpropper”, forklarer Bo Gandil.

Han forklarer, at det er en god idé at lave forebyggende øvelser, når man er ude at flyve for at minimere risikoen for blodpropper.

“For at hjælpe med at pumpe blodet tilbage til hjertet er det en god idé at lave venepumpeøvelser under flyveturen. Det gør man ved at vippe fodleddet frem og tilbage, så blodet bliver pumpet tilbage til hjertet. Det er også godt for blodstrømingen at komme op og gå under de lange flyveture og at rejse med støttestrømper, som forbedrer venepumpens funktion og forebygger hævede ben”, forklarer han.

Du kan læse meget mere om hvordan du kan mindske risikoen for at få en blodprop under flyrejsen på sundhed.dk

Sådan behandles blodpropper

Blodpropper behandles med blodfortyndende medicin. Hvis du skal have blodfortyndende medicin med på din flyrejse, kan du logge ind i Medicinkortet på sundhed.dk og se din nuværende medicin, ligesom du kan anmode din læge om at få dine recepter fornyet. Du kan også finde gratis sundhedstilbud nær dig, som kan hjælpe med at forebygge blodpropper, eller til genoptræning efter en blodprop.

Hvad mener du om Lufthavnene? Du har op til 6 svarmuligheder

View Results

Indlæser ... Indlæser ...

Kalaallit Nunaat namminersornissaa kissaatigaajuk? - Ønsker du at Grønland skal være selvstændig?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...
Translate »