🎄🎅🏽Innarluutilinnik paaqqinniffimmi pissutsit assut pitsanngoriarsimasut

FOTO: ombudsmanden

🇩🇰↓Meget positiv forbedring på handicapinstitution

🇬🇱Inatsisartut Ombudsmandiannit misissuiartortut Meeqqat Angerlarsimaffianni Ivaaqqami meeqqanik, inuusuttunik inersimasunillu innarluutilinnik ulloq unnuarlu paaqqinniffiusumi Qaqortumiittumi 2017-imi majimi misissuipput.

Sulisut ilaqutaasullu arlallit misissuinermi oqaatigaat sulisunik amigaateqarneq paaqqinniffimmi annertuumik ajornartorsiutaasartoq – pingaartumik sapaatit akunnerisa naanerini aamma ullut akissarsiffiusut nalaanni, ullunilu taakkunani sulisut ilaat takkutinngitsoorsinnaasarput. Taamaattumik sulisut paaqqinniffimmi najugaqartunik anartarfimmi aqunngatitsinissaminnut, uffaanissaminnut sammisassaqartitsinissaminnullu ilaanneeriarlutik piffissaaleqisarsimapput.

Paasissutissat taakku Ombudsmandip isumakulunnartorujussuartut isigalugit allaaserai.

Taamaattumik Ombudsmandeqarfimmit misissuiartortut Ivaaqqamut malitseqartitsiviusumik 2018-imi septemberimi misissuiartorput.

Ombudsmandip massakkut paasisai ukuupput sulisut sulinngitsoortarnerat pissutigalugu ajornartorsiutit – taakkualu najugaqartunut kingunerisartagaat – 2017-imi majimi misissuinermi malugineqartunut sanilliullugit malunnartumik annikilleriarsimasut.

Ombudsmandi misissuineq kingulleq pillugu nalunaarusiamini tamanna tunngavigalugu ilaatigut allappoq taamatut pitsanngoriaateqarneq pitsaasorujussuusoq.

2018-imi septemberimi misissuineq pillugu nalunaarusiaq uani atuarsinnaavat.

2017-imi majimi misissuineq pillugu nalunaarusiaq uani atuarsinnaavat.

Tunuliaqutaa

Ombudsmandi innuttaasut pisortat ingerlatsiviat pillugu naammagittaalliuutaannik suliarinnittarnermi saniatigut paaqqinniffinni assigiinngitsuni innuttaasut piffissami sivikinnerusumi sivisunerusumiluunniit najugaqarfigisartagaanni misissuinernik arlalinnik ukiut tamaasa aamma ingerlatsisarpoq.

Misissuinerit taakkua siunertaat tassaavoq paaqqinniffiit innuttaasunik isumaginnilluarnersut malittarisassanillu malinninnersut paasiniarlugu misissuineq. Misissuinermi taamaattumi init Ombudsmandip Ombudsmandeqarfimmilu atorfilittat misissortarpaat, kiisalu pisortaqatigiit, sulisut, najugaqartut taakkualu ilaqutaat oqaloqatigisarlugit.

Paaqqinniffiit misissuineq sioqqullugu siumut kalerrinneqareerajuttarput. Ombudsmandili kalerreeqqaarani aamma misissuiartorsinnaavoq.

Ombudsmandi misissuinerup kingornatigut nalunaarusiortarpoq. Tassani ajornartorsiutit suut Ombudsmandip misissuinermi maluginiarsimanerai Ombudsmandillu sutigut allatut iliuuseqarsinnaaneq kaammattuutigisimaneraa atuarneqarsinnaavoq.

🇩🇰Et inspektionshold fra Ombudsmanden for Inatsisartut besøgte i maj 2017 Meeqqat Angerlarsimaffiat Ivaaraq, der er en døgninstitution for børn, unge og voksne med handicap beliggende i Qaqortoq.

Under inspektionen oplyste flere medarbejdere og pårørende, at personalemangel til tider var et væsentligt problem på institutionen – særligt i weekender og i dagene omkring lønudbetaling, hvor der kunne være medarbejdere, der ikke mødte på arbejde. Som følge heraf manglede medarbejderne nogle gange tid til at hjælpe institutionens beboere med toiletbesøg, bad og aktiviteter.

Ombudsmanden beskrev disse oplysninger som sĂŚrdeles bekymrende.

I september 2018 foretog et inspektionshold fra Ombudsmanden derfor et opfølgende besøg pü Ivaaraq.

Det er nu ombudsmandens indtryk, at både problemerne med udeblivelser blandt medarbejderne – og de deraf følgende konsekvenser for beboerne – er klart mindre end under inspektionen i maj 2017.

Ombudsmanden skriver pĂĽ den baggrund bl.a. i rapporten om den seneste inspektion, at forbedringen er meget positiv.

Du kan lĂŚse rapporten om inspektionen i september 2018 her.

Du kan lĂŚse rapporten om inspektionen i maj 2017 her.

Baggrund

Udover at behandle klager fra borgerne over den offentlige forvaltning gennemfører ombudsmanden hvert ür et antal inspektioner af forskellige institutioner, som tjener til bolig for borgere i kortere eller lÌngere tid.

Formület med inspektionerne er at undersøge, om institutionerne tager sig godt af beboerne og overholder reglerne. Under besøgene kigger ombudsmanden og embedets medarbejdere pü lokalerne og taler med büde ledelse, medarbejdere, beboere og pürørende.

Institutionerne bliver normalt varslet pü forhünd. Ombudsmanden kan dog ogsü komme pü uanmeldt besøg.

Efter besøgene skriver ombudsmanden en rapport. Her kan man lÌse om, hvilke problemstillinger ombudsmanden blev opmÌrksom pü under besøgene, og hvad ombudsmanden har anbefalet institutionerne at gøre anderledes.

 

Hvad mener du om Lufthavnene? Du har op til 6 svarmuligheder

View Results

IndlĂŚser ... IndlĂŚser ...

Kalaallit Nunaat namminersornissaa kissaatigaajuk? - Ønsker du at Grønland skal vÌre selvstÌndig?

View Results

IndlĂŚser ... IndlĂŚser ...