§ 37 – Aqqa Samuelsen: Aalisakkanik tunisassiorfiit matoqqatinneqartarneri

Illustrationsfoto

🇩🇰↓🇬🇱Nunatsinni aalisakkanik tunisassiorfiit ukiuni kingullerni pissuteqarlutik matoqqatinneqartarput. Aalisakkanik tunisassiorfiit matoqqatinneqarnerisa nalaani aalisarnermik inuussutissarsiuteqartut aammalu tunisassiorfimmi sulisut angerlartiinnarneqartarnerat susassaqartunut toqqissisimannginnermik inuussutissarsiummillu toqqammavissaaruttutut misigisimanermik kinguneqartarput.

Aalisakkanik tunisassiorfiit matoqqatinneqarnerisa nalaanni aalisarnermik inuussutissarsiuteqartut aammalu tunisassiorfimmi sulisut Nuna tamakkerlugu assigiinngitsumik periuseqarfigineqartarnerat takornartaanngilaq. Ilaannikkut pisariaqartitsineq naapertorlugu tunisassiorfiit matoqqatinneqarnerisa nalaanni aalisarnermik inuussutissarsiuteqartut aammalu tunisassiorfimmi sulisut pikkorissaanertut siunertaqartumik suliniuteqarfigineqartarput pisortat ikiorsiissutaannik tunniussiinnannginnissaq anguniarlugu.

Aalisakkanik tunisassiorfiit matoqqatinneqarnerisa nalaani aalisarnermik inuussutissarsiuteqartut aammalu tunisassiorfinni sulisut angerlartiinnartarnerisa kingunerisaanik, allatigullu aaqqiisoqarsimatinnagu isumaginninnermi pisortat ikiorsiissutai tunniunneqarsimasut qanoq annertutiginersut paasisaqarfigerusuppakka.

Siunissaq eqqarsaatigalugu tunisassiorfinni sulisut angerlartiinnartannginnissaannut suliniutit suuneri itisilinerusumik paasisaqarfiginissaat soqutiginaateqarpoq, aalisartut, piniartut tunisassiorfinnilu sulisut pitsaanerpaamik inuussutissarsiuteqarnerisa toqqammavissinneqarnissaat pinngitsoorneqarsinnanngimmat.

Inatsisartut Suleriaasianni § 37 imm. 1 naapertorlugu Naalakkersuisunut apeqqut imaattoq matumuuna saqqummiuppara.

Naalakkersuisunut apeqqut:

 

  • Ukiuni kingullerni tallimani Nuna tamakkerlugu aalisakkanik tunisassiorfiit matoqqatinneqarneranni aalisarnermik inuussutissarsiuteqartut aammalu tunisassiorfimmi sulisut angerlartiinnarneqartarneri qanoq amerlatiginersut kisitsisinngorlugit Naalakkersuisut paasissutissiisinnaappat? Suna pissutigalugu angerlartiinnarneqartarpat?
  • Ukiuni kingullerni tallimani tunisassiorfinni sulisut angerlartiinnarnerisigut pisortat ikiorsiissutai eqqarsaatigalugit qanoq annertutigisumik aningaasartuutaasimanerat pillugu Naalakkersuisut paasissutissiisinnaappat?
  • Nuna tamakkerlugu aalisakkanik tunisassiorfiit matoqqatinneqarnerisa nalaanni aalisarnermik inuussutissarsiuteqartut tunisassiorfimmilu sulisut angerlartiinnannginnissaat unittuunnginnissaallu qulakkeerniarlugu Naalakkersuisut periusissiaqarpat?
  • Siunissami Nunatsinni tunisassiorfinni sulisut angerlartiinnartannginnissaat qulakkeerniarlugu Naalakkersuisut qanoq suliniuteqarniarpat?
  • Siunissami Nunatsini tunisassiorfiit pissuteqarlutik matoqqatinneqarnerisa nalaanni aalisarnermik inuussutissarsiuteqartut aalaakkaasumik inuussutissarsiorsinnaanissaat qulakkeerniarlugu Naalakkersuisut qanoq pilersaaruteqarpat?

 

(Inatsisartuni ilaasortaq Aqqa Samuelsen, Inuit Ataqatigiit)

🇩🇰I de seneste år er det kendt, at fabrikker over hele landet af forskellige årsager holdes midlertidigt lukket. I forbindelse med midlertidige fabrikslukninger, er det kendt, at de tærer på livskvaliteten for de implicerede parter. Det vil sige erhvervsfiskere og fabriksarbejdere.

Det er kendt, at der under de midlertidige fabrikslukninger landet rundt, er forskellige løsninger på, hvordan man håndterer sagerne for erhversfiskerne og fabriksarbejderne. Somme tider kan der lokalt være behov for faglige kurser for erhvervsfiskerne eller fabriksarbejderne. Dette for at undgå, at man blot udbetaler offentlig- eller social hjælp.

Jeg vil gerne have oplyst hvor stort et beløb der bliver udbetalt, som offentlig- eller social hjælp,  til erhvervsfiskerne og fabriksarbejderne, i den periode hvor der er midlertidige fabrikslukninger og, hvor der forud ikke er taget højde for andre tiltag.

Det er ønskeligt, og af største interesse, istedet for bare kedelige hjemsendelser, at få oplyst hvilke fremtidige tiltag og konkrete handlingsplaner der barsles med, for at sikre det bedste og mest stabile erhvervsforhold for fiskere-, fangere- og fabriksarbejdere.

I medfør af § 37 stk. 1 i Forretningsordenen for Inatsisartut, fremsætter jeg følgende spørgsmål til Naalakkersuisut.

Spørgsmål til Naalakkersuisut:

 

  • Har Naalakkersuisut mulighed for at oplysse hvor mange erhvervsfiskere og fabriksarbejdere, der på landsbasis, de seneste fem år er blevet sendt hjem, og er blevet berørt af fiske fabriks lukninger? Hvad er grunden til hjemsendelsen?
  • Har Naalakkersuisut tal på, hvor meget der de seneste 5 år, har været udbetalt i offentlig- og social hjælp i forbindelsen med medarbejder hjemsendelser fra fabrikker?
  • Har Naalakkersuisut, i forbindelse med midlertidige fabrikslukninger på landssplan -en handlingsplan, der skal forhindre erhvervsfiskere og fabriks medarbejder, står i stampe og bliver passive?
  • Hvilke fremtidige handlingsplaner har Naalakkersuisut for at undgå, at fabriksarbejdere blot bliver hjemsendt?

 

  1. Hvilke fremtidige handlingsplaner har Naalakkersuisut for at fabriksmedarbejdere i forbindelse med velbegrundede fabrikslukninger, kan forblive på arbejdsmarkedet?

(Medlem af Inatsisartut, Aqqa Samuelsen, Inuit Ataqatigiit

 

Hvad mener du om Lufthavnene? Du har op til 6 svarmuligheder

View Results

Indlæser ... Indlæser ...

Kalaallit Nunaat namminersornissaa kissaatigaajuk? - Ønsker du at Grønland skal være selvstændig?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...
Translate »