Naalakkersuisut timmisartunik isumannaallisaanermut tunngatillugu piviusunik nipangiussinngillat

📷Naalakkersuisut
🇩🇰↓Naalakkersuisut tier ikke om faktiske forhold om flysikkerhed

Lad mig slå fast, at Naalakkersuisut og Kalaallit Airports A/S naturligvis vægter flysikkerhed højt. Der er intet usædvanligt ved den tilladelse, Kalaallit Airports A/S har fået i 2017 til anlæggelse af den nye lufthavn i Nuuk. Eksisterende lufthavne som f.eks. Kangerlussuaq, Narsarsuaq og Paamiut opererer også med dispensationer. Fælles for alle dispensationer og godkendelser er, at de bliver givet af Trafikstyrelsen i Danmark (luftfartsmyndigheden). Trafikstyrelsen er den faglige instans og rette myndighed i disse sager, og laver forud for enhver dispensation den fornødne vurdering. 

Eller sagt anderledes: Der er intet odiøst i at få en dispensation. Det er nærmest normalen, når man etablerer lufthavne i Grønland. Det samme gør sig i øvrigt gældende for lufthavnen på Færøerne.

I den sammenhæng er det værd at bemærke, at en dispensation ikke betyder, at man slækker på sikkerheden. Det betyder, at hvis der dispenseres fra kravene, så kompenseres der ved at foretage andre kompenserende foranstaltninger. Dermed sikrer man, at man hele tiden har det sikkerhedsniveau, der af luftfartsmyndigheden vurderes at være nødvendigt. Naalakkersuisut og Kalaallit Airports A/S vil aldrig gå på kompromis med flysikkerheden – og det vil Trafikstyrelsen i Danmark heller ikke.

Lovgivningen er indrettet på en sådan måde, at Trafikstyrelsen i Danmark er bemyndiget til at give dispensationer fra de generelle regler direkte til lufthavnsoperatøren. Dispensationer gives inden for de fastsatte retningslinjer, som er vedtaget af FN´s luftfartsorganisation ICAO. Af selv samme årsag bliver hverken Naalakkersuisut eller Inatsisartut inddraget, når der gives en dispensation, da dispensationer ikke er en politisk sag, men sker på baggrund af en faglig vurdering i henhold til gældende regelsæt. Så naturligvis opfylder de nye lufthavne internationale standarder.

Med venlig hilsen

Karl Frederik Danielsen, Siumut
Naalakkersuisoq for Boliger og Infrastruktur

🇬🇱Erseqqissassavara Naalakkersuisut aamma Kalaallit Airports A/S-ip soorunami timmisartut isumannaatsuunissaat annertuumik pingaartimmassuk. Akuersissut 2017-imi Nuummi nutaamik mittarfiliornissamut Kalaallit Airports A/S-imut akuersissutaasoq immikkuullarissuteqanngilaq. Mittarfiit pioreersut, soorlu assersuutigalugu Kangerlussuaq, Narsarsuaq aamma Paamiut immikkut ittumik akuersissuteqarfigineqarlutik aamma ingerlapput. Immikkut akuersissuteqarnernut aamma akuersissuteqarnernut tamaginnut Danmarkimi Trafikstyrelsen (timmisartumik angalanermut oqartussaq) tunniussisuusarpoq. Trafikstyrelsen tassaavoq suliani taamaattuni sulianut oqartussaq eqqortoq aamma aalajangiisussaq, aammalu immikkut ittumik akuersissuteqarnissaq sioqqullugu nalilersuinermik pisariaqartumik suliaqartarpoq. 

Imaluunniit allatut oqaatigalugu: Immikkut ittumik akuersissuteqarfigineqarneq tupinnartuliaanngilaq. Kalaallit Nunaanni mittarfiliornermi nalinginnaanerusumik atorneqarpoq. Aamma Savalimmiuni mittarfimmut tunngatillugu taamanna atuuppoq.

Tassunga atatillugu pingaaruteqarpoq maluginiassallugu, immikkut ittumik akuersissuteqarneq, isumannaallisaanerup annikillisinneqarneranik isumaqanngimmat. Tamanna isumaqarpoq, piumasaqaatit saneqqunneqarnissaannut immikkut ittumik akuersissuteqartoqarpat, allanik aaqqiissutissanik iluarsiisoqartarpoq tassunga taarsiissutissamik. Taamaalilluni isumannaallisaaneq timmisartumik angalanermut oqartussat pisariaqartutut naliligaattut annertussuseqartuaannarnissaa qulakkeerneqartarpoq. Naalakkersuisut aamma Kalaallit Airports A/S timmisartut isumannaatsuunissaat annikillisinnavianngilaat – aamma Danmarkimi Trafikstyrelsen taamaaliornavianngilaq.

Danmarkimi Trafikstyrelsen toqqaannartumik timmisartumik angalanermik suliaqartunut maleruagassat nalinginnaasut saneqqunnissaannut immikkut ittumik akuersissuteqarnissamut piginnaatitaalluni, inatsisit aaqqissugaapput. Immikkut ittumik akuersissuteqarneq malittarisassat aalajangersagaasut, FN-imi timmisartumik angallanermut kattuffimmit ICAO-mit akuerineqartut, iluanni pisarpoq. Tamannarpiaq pissutigalugu Naalakkersuisut imaluunniit Inatsisartut immikkut ittumik akuersissuteqartoqartillugu akuutinneqarneq ajorput, tassami immikkut ittumik akuersissuteqarneq politikkikkut suliassaanngimmat, kisianni maleruagassat atuuttut naapertorlugit suliatigut nalilersuineq tunngavigalugu pisarluni. Taamaattumik 

mittarfissat nutaat taakkua soorunami nunani tamalaani malitassanik naammassinniffiupput.

Inussiarnersumik inuulluaqqusillunga

Karl Frederik Danielsen, Siumut
Ineqarnermut Attaveqaqatigiinnermullu Naalakkersuisoq 

🇩🇰

Hvad mener du om Lufthavnene? Du har op til 6 svarmuligheder

View Results

Indlæser ... Indlæser ...

Kalaallit Nunaat namminersornissaa kissaatigaajuk? - Ønsker du at Grønland skal være selvstændig?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...
Translate »