#FAKENEWS Kalaallit Airports A/S: Kommentar til KNR’s fejlagtige oplysninger om flysikkerheden i den nye lufthavn i Nuuk

Visualisering af en udvidet Nuuk Airport. (Grafik: Kalaallit Airports A/S)
🇩🇰↓🇬🇱Nuummi mittarfissap timmisartuussinermi sillimaniarnermut tunngasut pillugit KNR-ip paasissutissanik kukkusumik paasissutissiinerinut oqaaseqaatit

🇬🇱Nuummi mittarfissap nutaap Trafikstyrelse-mit 2017-imi immikkut akuersissuteqartarnerni periutsit nalinginnaalluinnartut tunngavigalugit akuersissutit tunniunneqartut pillugit ulluni kingullerni KNR-imit allaaserisanik arlariinnik saqqummiussisasoqarpoq, tamatumani Naalagaaffiit Peqatigiit mittarfiliornermut nunat tamalaat akornini malittarisassatut innersuussutigisaanit, ICAO-mit, timmisartuussinermi sillimaniarnikkut piumasaqaatinik tamatumanilu pilersitsinerni sillimaniarnikkut killissarititanik annikinnerusoqarnerisa timmisartuussinerni sillimaniarnernikkut piumasaqaatinik sakkukilliisoqartoqartitsisoqarsimaneranik nipaqartitsisoqarluni. 

KNR-ip allaaserisaa sioqqullugu Kalaallit Airports A/S-ip Nuummi mittarfissap nutaap sillimaniarnikkut killissarititanut pissutsinut tunngasut pillugit sukumiisunik pissusiviusunit ilisimasanik tunngasunik imaqartunik allaganngorlugit KNR-ip tusagassiortua tunivaa. 

Taamaakkaluartorli KNR-ip tusagassiutini paasissutissat kukkusut ingerlakkai Kalaallit Airports A/S-ip paasivaa. Taamaammat toqqaannartumik kukkuneruvoq KNR-ip saqqummiummagu suliniutissatut siunnerfigineqartumi sillimaniarnikkut killissarititat 201 meter-iniit (105 meter-i illugiimmik) annikilliliisoqarsimasoq, tamatumani ICAO-p innersuussutigisai 300 meter-iusunut sanilliugu (150 meter-i illugiimmik).

Nuummi mittarfissaq nutaaq innersuussutigineqartutut sillimaniarnikkut killissarititat 300 meter-iussaaq (qeqqata tungaani killilerneqartumit illugiimmik 150 meter-imik) mittarfissap takissusissaatut. ICAO-p aammattaaq innersuussutigaa sillimaniarnermut killissarititaq illugiimmik 75 meter-inik pilersaarusiorneqassasoq. Kalaallit Airports A/S-ip illugiinnik 105-meter-isut takissusiliinissaq suliniummi siunnerfigaa. Taamaasilluni Nuummi mittarfissaq ICAO-p sillimaniarnikkut innersuussutigisaanit annerusumik killilersorneqarnissaa pilersaarusiorneqarluni.   

Taamaalilluni KNR-imit paasissutissiissutigineqartut pissutsinit piviusunit ilisimasanit, Kalaallit Airports A/S-imit KNR-imi tusagassiortumut ingerlateqqitaanik tunngaveqaratik paasissutissiisutigineqaraluartulli akerlianik kukkusimik ilisimatitsissuteqarput.   

”Ilisimasanik piviusunik tunngaveqanngitsumik KNR-ip tusagassiutitigut saqqummiussuinera toqqammavigalugu politikkikkut oqallittoqarnera Kalaallit Airports A/S-imit ajuusaarnartutut isigineqarpoq” siulersuisuni siulittaasoq Johannus Egholm Hansen oqarpoq.

🇩🇰KNR har de seneste dage publiceret flere artikler om de helt sædvanlige dispensationer, som den nye lufthavn i Nuuk i 2017 har fået fra Trafikstyrelsen, hvori det antydes, at der slækkes på flysikkerheden ved anlæggelse af mindre sikkerhedszoner end anbefalet af FN´s luftfartsorganisation ICAO.

Inden KNR’s artikel havde Kalaallit Airports A/S skriftligt forsynet KNR’s journalist med udførlige faktuelle oplysninger om forholdene vedrørende sikkerhedszonen i den nye lufthavn i Nuuk.

Kalaallit Airports A/S konstaterer imidlertid, at KNR til trods herfor fremfører fejlagtige oplysninger i medierne. Det er således direkte fejlagtigt, når KNR fremfører, at den projekterede sikkerhedszone er indskrænket til 210 meter (105 meter på hver side) mod de af ICAO anbefalede 300 meter (150 meter på hver side)

Den nye lufthavn i Nuuk er projekteret med en sikkerhedszone på de anbefalede 300 meter (150 meter på hver side af centerlinjen) i hele banens længde. ICAO anbefaler desuden, at 75 meter af sikkerhedszonen på hver side planeres. Kalaallit Airports A/S har projekteret med, at 105 meter på hver side planeres. Lufthavnen i Nuuk får således en bredere planeret sikkerhedszone end hvad der anbefales af ICAO.

KNR’s oplysninger er således fejlagtige og i strid med de faktuelle oplysninger, som Kalaallit Airports A/S har forsynet KNR’s journalist med.

”Kalaallit Airports A/S finder det beklageligt, at KNR fremfører oplysninger i medierne, som giver anledning til en politisk debat baseret på et fejlagtigt faktuelt grundlag”, siger bestyrelsesformand Johannus Egholm Hansen.

Kilde

Hvad mener du om Lufthavnene? Du har op til 6 svarmuligheder

View Results

Indlæser ... Indlæser ...

Kalaallit Nunaat namminersornissaa kissaatigaajuk? - Ønsker du at Grønland skal være selvstændig?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...
Translate »