Ineqi Kielsen: Lad os få belyst kolonitidens fejl

🇩🇰Vi har på sin vis været heldige i forhold til de canadiske inuit. Den danske kolonisering har været væsentligt mindre skadelig end den canadiske. Dermed ikke sagt at koloniseringen har været god for inuit i Grønland. Tværtimod har den ført til, at en række af vores borgere har fået sår på sjælen. Sår som har fulgt mange gennem hele deres liv. Sår som de aldrig rigtigt er helet.

Tanken om en forsoningskommission var god nok, men udformningen og håndteringen har slet ikke været god nok. Indtil videre er pengene f.eks. blevet brugt på rundrejser til forskellige bosteder, hvor folk så har kunnet fremsige deres klager. Det er ikke et godt grundlag for arbejdet.

Vi ved allerede, hvordan en række af kolonitidens beslutninger havde negative konsekvenser for det grønlandske samfund. Vi har ikke alene diskuteret det i årevis – de beslutninger lagde grundstenene til selve selvstændighedsprocessen. Fødestedskriteriet, de juridiske faderløse, Qullissat, tvangsflytningen fra Pituffik, G-60 og eksperimentbørnene for at nævne nogle af de åbenlyse.

Det vil være oplagt at ændre forsoningskommissionen, så arbejdet bliver foretaget i samarbejde med danske forskere og allerhelst med officiel deltagelse fra den danske regering, så kommissionen kan få fuld og uhindret adgang til de danske arkiver fra den tid.

Ingen er fejlfrie, men begår man en fejl, bør man anerkende den og undskylde for den til dem, fejlen er gået udover. Det gælder ikke kun eksperimentbørnene, det gælder også en lang række andre af vores borgere.

Blandt andet derfor har vi brug for en forsoningskommission. For indtil vi har fået anerkendt fortidens uretfærdigheder, vil de ikke alene være åbne sår for vores borgere og vores samfund. De vil også stå i vejen for vores fremtidige arbejde mod selvstændighed.

Hvad mener du om Lufthavnene? Du har op til 6 svarmuligheder

View Results

Indlæser ... Indlæser ...

Kalaallit Nunaat namminersornissaa kissaatigaajuk? - Ønsker du at Grønland skal være selvstændig?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...
Translate »