§ 37 Sofia Geisler: Apeqquteqaat / Spørgsmål – Kuannersuit

🇩🇰↓🇬🇱Inatsisartut Suleriaasianni § 37 imm. 1 naapertorlugu Naalakkersuisunut apeqqut imaattoq matumuuna saqqummiuppara.

Naalakkersuisunut apeqqut:

  1. Aatsitassat qaqutigoortut, taakkununnga ilaallutik qinngornernik uloriarnartunik akullit uran aamma thorium, Kuannersuarniit piiarneqarnissaannut akuersissutinik aalajangiinernilluunniit suliaqartoqanngitsoq Aatsitassanut Suliffeqarnermullu Naalakkersuisup Erik Jensenip Narsarmi innuttaasunik 26. Januar 2019 ataatsimiisitsinermini oqaaserisai eqqorpat?
  2. Narsap eqqaani Kuannersuarni aatsitassanik qaqutigoortunik, taakku ilagalugit qinngornernik ulorianartunik akullit uran aamma thorium, piianissap piariigajalerneranik Qaqortumi innuttaasunik 28. Januar 2019 ataatsimiisitsinermini Naalakkersuisut Siulittaasuata oqaasii eqqorpat?
  3. Apeqqut 2 angerneqarpat: Naalakkersuisut Siulittaasuata piariigajalerneragai pilersaarutit piareernissaminnut qanoq qanitsigippat?
  4. Inuussutissarsiutinik siuarsaanissamut tunngatillugu nittarsaassinissamut qanittumi Canadami ingerlanneqartussamut Australiamiut-Kinamiut pigisaata Greenland Minerals & Energy A/S-ip nittarsaassinerup saniatigut ingerlanneqartussamut ataatsimeersuarnermut Greenland Today-imut peqataaqqullugu Naalakkersuisunit qaaqquneqarsimanera eqqorpa?
  5. Apeqqut 4 angerneqarpat: GME A/S saqqummiinissamini eqqartugassaa tassaava aatsitassat qaqutigoortut Killavaat Alannguanniittut imaluunniit Kuannersuarmiittut?

(Inatsisartunut ilaasortaq Sofia , Inuit Ataqatigiit)

Tunngavilersuut:

Kuannersuit, tassaniittullu aatsitassat qaqutigoortut aamma qinngornernik uloriarnartunik akullit uran aamma thorium taakkununnga ilaallutik, pillugit oqallinnermut nipangersimaneq ilisarnaatinngorsimannguatsiarmat qulaani apeqqutit Naalakkersuisunut nassiuppakka.

Neriuutigaara Inatsisartunut ilaasortatut ujartukkakka tassalu paasissutissat erseqqarissut ataqatigiissullu Naalakkersuisut tungaanniit tunniunneqarsinnaasasut.  

Kissaatigivara apeqqutikka ullut suliffiusut qulit qaangiutinnginneranni akineqarnissaat.

🇩🇰I medfør af § 37 stk. 1 i Forretningsordenen for Inatsisartut, fremsætter jeg følgende spørgsmål til Naalakkersuisut:

Spørgsmål til Naalakkersuisut:

  1. Er det korrekt, at der endnu ikke er truffet nogen beslutning, endsige behandlet godkendelser, om udvinding af sjældne jordarter, inklusive radioaktive stoffer som uran og thorium, i Kuannersuit, sådan som Naalakkersuisoq for Råstoffer & Arbejdsmarked, Erik Jensen, sagde under borgermødet i Narsaq den 26. Januar 2019?
  2. Er det korrekt, at formanden for Naalakkersuisut under vælgermødet i Qaqortoq den 28. januar 2019 gav udtryk for, at udvinding af sjældne jordarter, inklusive radioaktive stoffer som uran og thorium, i Kuannersuit er ved at være næsten klar?
  3. Hvis ja til spm 2: hvor tæt er de planer som Formanden for Naalakkersuisut udtrykker som værende næsten klar?
  4. Er det korrekt, at Naalakkersuisut har inviteret det kinesisk-autralsk ejede Greenland Minerals & Energy A/S til konferencen Greenland Day, der afholdes i parallet med det kommende erhvervsfremstød i Canada?  
  5. Hvis ja til spm 4: Vil GME A/S sætte fokus på udvinding af sjældne jordarter i Kringlerne eller ved Kuannersuit?

(Medlem af Inatsisartut Sofia Geisler, Inuit Ataqatigiit)

Begrundelse:

Tavshed har præget emnet Kuannersuit, og en mulig udvinding af sjældne jordarter, heriblandt radioaktive stoffer som uran og thorium.

Ovenstående spørgsmål stillet til Naalakkersuisut skal ses i den sammenhæng, hvor jeg som medlem af Inatsisartut efterlyser tydelige og strengente informationer fra Naalakkersuisuts side.

Jeg ønsker at mine spørgsmål bliver besvaret inden for 10 arbejdsdage.

Hvad mener du om Lufthavnene? Du har op til 6 svarmuligheder

View Results

Indlæser ... Indlæser ...

Kalaallit Nunaat namminersornissaa kissaatigaajuk? - Ønsker du at Grønland skal være selvstændig?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...
Translate »