Dagen i dagūüďÖTorsdag d. 14. februar 2019 – Valentins dag

ūüá©ūüáį14. februar¬†er dag 45 i √•ret, i den¬†gregorianske kalender. Der er 320 dage tilbage af √•ret (321 i¬†skud√•r)

Valentinus’ dagSkt. Valentin d√¶kker over 3 helgener, der alle led martyrd√łden. Det fort√¶lles, at fuglene begyndte at parre sig p√• hans navnedag, som blev erkl√¶ret omkring 498 af pave Gelasius. Se videre Valentinsdag.

    null
  • Valentinsdag, som fejres¬†14. februar, er kendt som “de elskendes helligdag“. P√• denne dag udveksler par kort, blomster, chokolade eller andre former for k√¶rlige gaver.

Valentinsdag er i moderne tid blevet sat i forbindelse med den gamle romerske h√łjtid Lupercalia, men ikke alle forskere er dog enige i dette. Festivalen Lupercalia blev afholdt den 15. februar til √¶re for en af de romerske guder, Lupercus, og en r√¶kke ritualer, som skulle sikre frugtbarhed, var et vigtigt element i festen.

Helligdagen blev indf√łrt af pave Gelasius i 496 e.v.t. og blev opkaldt efter den romerske pr√¶st Valentin. Hvem han var er stadig usikkert. Legenden fort√¶ller, at da kejser Claudius II beordrede romerske soldater til ikke at gifte eller forlove sig, trodsede Valentin dette dekret og fortsatte med at vie unge soldater. Han blev som f√łlge heraf arresteret, sat i fangenskab og senere henrettet ved halshugning den 14. februar. Den romerske-katolske kirke udn√¶vnte ham efter hans d√łd til helgen som Sankt Valentin.

Afholdelse af valentinsdag i Danmark er en forholdsvis ny tradition. I Finland, hvor dagen har v√¶ret fejret siden 1989, er det den n√¶stvigtigste s√¶son for afsendelse af postkort med 5-5¬Ĺ mio. valentinskort[1] [2]USA m√• siges at v√¶re foregangsland for helligdagen. Der sendes hvert √•r 192 millioner valentinskort.

Brasilien bliver dagen fejret den 12. juni ‚Äď kaldes Dia dos Namorados

I popul√¶rkulturen har valentinsdag dannet ramme for splatterfilmene My Bloody Valentine (1981) og genindspilningen My Bloody Valentine 3D (2009), samt for den romantiske komedie Valentine’s Day (2010).

  • Dagens navn:¬†Benignus. Han er begravet i¬†Dijon¬†og over hans grav er klostret Saint-Benigne og domkirken rejst. Benignus er Dijons skytshelgen.
Begivenheder
F√łdt
D√łdsfald

Hvad mener du om Lufthavnene? Du har op til 6 svarmuligheder

View Results

Indl√¶ser ... Indl√¶ser ...

Kalaallit Nunaat namminersornissaa kissaatigaajuk? - √ėnsker du at Gr√łnland skal v√¶re selvst√¶ndig?

View Results

Indl√¶ser ... Indl√¶ser ...