Dagen i dag📅Torsdag d. 14. februar 2019 – Valentins dag

🇩🇰14. februar er dag 45 i året, i den gregorianske kalender. Der er 320 dage tilbage af året (321 i skudår)

Valentinus’ dagSkt. Valentin dĂŚkker over 3 helgener, der alle led martyrdøden. Det fortĂŚlles, at fuglene begyndte at parre sig pĂĽ hans navnedag, som blev erklĂŚret omkring 498 af pave Gelasius. Se videre Valentinsdag.

    null
  • Valentinsdag, som fejres 14. februar, er kendt som “de elskendes helligdag“. PĂĽ denne dag udveksler par kort, blomster, chokolade eller andre former for kĂŚrlige gaver.

Valentinsdag er i moderne tid blevet sat i forbindelse med den gamle romerske højtid Lupercalia, men ikke alle forskere er dog enige i dette. Festivalen Lupercalia blev afholdt den 15. februar til ĂŚre for en af de romerske guder, Lupercus, og en rĂŚkke ritualer, som skulle sikre frugtbarhed, var et vigtigt element i festen.

Helligdagen blev indført af pave Gelasius i 496 e.v.t. og blev opkaldt efter den romerske prĂŚst Valentin. Hvem han var er stadig usikkert. Legenden fortĂŚller, at da kejser Claudius II beordrede romerske soldater til ikke at gifte eller forlove sig, trodsede Valentin dette dekret og fortsatte med at vie unge soldater. Han blev som følge heraf arresteret, sat i fangenskab og senere henrettet ved halshugning den 14. februar. Den romerske-katolske kirke udnĂŚvnte ham efter hans død til helgen som Sankt Valentin.

Afholdelse af valentinsdag i Danmark er en forholdsvis ny tradition. I Finland, hvor dagen har vĂŚret fejret siden 1989, er det den nĂŚstvigtigste sĂŚson for afsendelse af postkort med 5-5½ mio. valentinskort[1] [2]USA mĂĽ siges at vĂŚre foregangsland for helligdagen. Der sendes hvert ĂĽr 192 millioner valentinskort.

Brasilien bliver dagen fejret den 12. juni – kaldes Dia dos Namorados

I populĂŚrkulturen har valentinsdag dannet ramme for splatterfilmene My Bloody Valentine (1981) og genindspilningen My Bloody Valentine 3D (2009), samt for den romantiske komedie Valentine’s Day (2010).

  • Dagens navn: Benignus. Han er begravet i Dijon og over hans grav er klostret Saint-Benigne og domkirken rejst. Benignus er Dijons skytshelgen.
Begivenheder
Født
Dødsfald

Hvad mener du om Lufthavnene? Du har op til 6 svarmuligheder

View Results

IndlĂŚser ... IndlĂŚser ...

Kalaallit Nunaat namminersornissaa kissaatigaajuk? - Ønsker du at Grønland skal vÌre selvstÌndig?

View Results

IndlĂŚser ... IndlĂŚser ...
Translate Âť