DR sætter rugemødre til debat

🇩🇰I uge 12 sætter DR rugemoderskab til debat på tværs af DR’s kanaler, når DR1 og DRTV viser dokumentarserien ’Rugemor

Sidste år blev der født over 60.000 børn i Danmark. Men vejen til en familie er ikke lige let for alle. For ikke alle der ønsker sig børn, kan få børn.

Men hvad gør man, hvis man inderligt ønsker sig et barn og ikke kan få det? Rugemoderskab er en mulighed for at få børn, hvis man ikke selv kan bringe dem til verden. Den videnskabelige udvikling gør det muligt, men hvor langt vil vi gå i ønsket om at få børn? Skal man acceptere et liv uden børn, hvis man ikke kan få dem selv eller har alle ret til at forsøge?

Eksperter vurderer, at fire danske par hver måned bliver forældre med hjælp fra en rugemor enten herhjemme og i udlandet.

I tre afsnit af dokumentarserien ’Rugemor’ på DR1, kommer seerne tæt på nogle af de danske rugemødre og de forældrepar, der skal modtage babyerne, så snart de bliver født.

Rugemor i familien

Vi møder blandt andet Heidi, som har spurgt sin kusine Ninna, om hun vil være rugemor for Heidi og hendes kæreste Mikkel. Ninna har sagt ja, og for at det hele skal foregå lovligt, donerer Ninna sit eget æg og hjemmeinseminerer sig selv med Mikkels sæd.

Vi møder også Bjarke og Lars, der har drømt om at få børn i mange år. De har altid gerne ville have mere end et barn, så da både deres gode veninde Danielle og Bjarkes søster Pia tilbyder at være rugemor for dem, takker de ja til dem begge. Ved Danielles anden scanning venter der dem dog en stor overraskelse.

Ægteparret Karsten og Uffe har betalt 1,8 millioner danske kroner for at få to rugebørn med hjælp fra en amerikansk rugemor. Børnene er hjemme med deres fædre i Danmark, men der er opstået problemer. Mændene kan ikke få lov til at adoptere hinandens børn, fordi der har været penge involveret, og det stiller familien i et svært dilemma.

Det bliver en følelsesmæssig rutsjebanetur for alle familier med glæder, frustrationer og konsekvenser, der ikke var til at forudse for både rugemødre og de nybagte forældre, før de gik i gang med det kontroversielle projekt.

DR1 viser dokumentarserien ’Rugemor’ over tre mandage. Der er premiere på programmet mandag den 18. marts klokken 20.00. På DR TV vises alle tre afsnit af dokumentarserien fra søndag den 17. marts klokken 18.00.

Fra mandag den 18. marts kan man også følge med i debatten om rugemødre på dr.dk, P1, P3 og P4, og du kan høre de to P1-features ’Far, far og rugebarn’ og ’Far, mor og rugebarn’ på podcast her.

FAKTA OM RUGEMØDRE

  • En rugemor er en kvinde, der efter aftale med et par bliver gravid og føder et barn, som hun efterfølgende giver til parret.
  • Ægget kan enten være rugemoderens eget, eller det kan være et befrugtet æg fra en anden kvinde, så rugemoderen ikke er biologisk relateret til barnet. Ægget kan eventuelt komme fra kvinden i parret, der ønsker at være forældre.
  • Det er i dag lovligt at anvende en rugemor i Danmark, men der er flere undtagelser. For eksempel må man ikke betale for eller annoncere efter en rugemor, lægefagligt personale må ikke hjælpe med befrugtningen, og aftaler om rugemoderskab er ikke bindende.

Hvad mener du om Lufthavnene? Du har op til 6 svarmuligheder

View Results

Indlæser ... Indlæser ...

Kalaallit Nunaat namminersornissaa kissaatigaajuk? - Ønsker du at Grønland skal være selvstændig?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...
Translate »