Ilaqutariit paarsisartut pillugit suliassaqarfimmut pitsanngorsaatissanik isumassarsiorneq

📷Naalakkersuisut

🇩🇰↓Inspiration til forbedringer på plejefamilieområdet

🇬🇱Ulluni makkunani Naalakkersuisoq Martha Abelsen Nunani Avannarlerni Killerni Peqqinnissamut ministerit ataatsimiinnerannut peqataalluni Savalimmiuniippoq. Tikeraarnermut atatillugu Naalakkersuisoq Martha Abelsenip ilaqutariit paarsisartut pillugit suliassaqarfik qanoq aaqqissugaasimanersoq aamma ingerlanneqarnersoq pillugu ilisimatinneqarnissaminut ulloq ataaseq immikkoortissimavaa. 

Kalaallit Nunaanni ilaqutariit paarsisartut pillugit suliassaqarfik kommunit kisimik suliassaraat. Meeqqat tapersersorneqarnissaannut inatsimmi aalajangersakkat malillugit neqeroorutinik meeqqat neqeroorfigineqartarnissaat kommunit qulakkeertussaavaat, soorlu aamma ilaqutariinnik paarsisartunik pissarsiortarnerup, ilinniartitsinerup aamma nakkutilliinerup suliarineqarnissaat qulakkiigassarigaat. Savalimmiuni suliassaqarfik agguartaarneqarsimavoq, taamaalillutik kommunit meeqqat aamma ilaqutariinni paarsisartuniinnerminni ineriartornerat ukkataraat, qitiusumilli oqartussat ilaqutariit paarsisartut ukkataralugit. Tassa imaappoq qitiusumik oqartussaasoq ilaqutariit paarsisartut pillugit akuersisarpoq, ilinniartitsilluni, siunersiueqatigiinnermik ingerlatsisarluni aamma nakkutilliisarluni. 

”Savalimmiuni qitiusumik oqartussat aamma kommunit akornanni suliassat agguataarnerat assut soqutiginartippara. Taama immikkoortitsisimanerup kommunit meeqqanik ineriartornerannillu ukkatarinninnerisa 100 %-iunissaa qulakkeertarpaa, taannalu ilutigalugu qitiusumik oqartussaasoq iluarsagaanikkut sinaakkutinik aamma ilaqutariit paarsisartut pissutsit atugaat pillugit ukkatarinnittuulluni”
 taama oqarpoq Naalakkersuisoq Martha Abelsen nangillunilu: ”Kalaallit Nunaanni ilaqutariit paarisartorpassuit ilinniagaqarnerunissamik, malitseqartitsivigineruneqarnissamik aamma nalinginnaasumik pissutsinik pitsaanerusunik ujartuisut ilisimavarput. Kommunit Namminersorlutillu Oqartussat akornanni Savalimmiusulli suliassanik agguataarineq kommunit suleqatigalugit misissoqqissaartariaqarparput”

Savalimmiuni ilaqutariit paarsisartut pillugit suliassaqarfik aamma ilaqutariit paarsisartut ilorrisimaarnerat pillugit aaqqissuulluakkamik aammattaaq nalilersuisoqartarpoq. Tamatuma kingorna nalilersuinerit taakku ilaqutariit paarsisartut atugaasa pitsanngorsaavigineqarnissaat siunertaralugu suliniutinut tunngaviliisarput.

”Naalakkersuisut borgmesterillu akornanni politikkikkut ataqatigiissaarisartoqatigiit ataatsimiinnissaanni tulliuttumi Kalaallit Nunaanni ilaqutariit paarsisartut pissutsit atugaat pillugit assingusumik nalilersuinissaq pillugu periarfissaq oqallisigerusuppara, taamaalilluta kingornatigut suliassaqarfik pillugu ineriartortitsinissamut, ilaqutariit paarsisartut pisariaqartitaannik aallaavilimmik, pilersaarusiorsinnaavugut” naggasiivoq Naalakkersuisoq Martha Abelsen.

🇩🇰Naalakkersuisoq Martha Abelsen er i disse dage på Færøerne i forbindelse med Vest Nordisk Sundhedsministermøde. I forbindelse med det planlagte besøg har Naalakkersuisoq Martha Abelsen afsat en dag til at blive orienteret om, hvordan plejefamilieområdet er organiseret og drevet på Færøerne.

I Grønland er plejefamilieområdet et rent kommunalt anliggende. Kommunerne skal sikre, at børnene får de tilbud, som lov om støtte til børn foreskriver, ligesom de skal sikre rekruttering, uddannelse og tilsyn med plejefamilierne. På Færøerne er området opdelt således, at kommunerne har fokus på børnene og deres udvikling i plejefamilierne, medens man fra central side har fokus på plejefamilierne. Det er altså den centrale myndighed som godkender, uddanner, superviserer og fører tilsyn med plejefamilierne.

”Jeg finder den arbejdsdeling mellem de centrale myndigheder og kommunerne på Færøerne meget interessant. Denne adskillelse sikrer, at kommunernes fokus er 100 % på børnene og deres udvikling, medens den centrale enhed primært har fokus på de strukturelle rammer og plejefamiliernes forhold” udtaler Naalakkersuisoq Martha Abelsen og fortsætter: ”Vi ved, at mange plejefamilier i Grønland efterspørger mere uddannelse, mere opfølgning og generelt bedre forhold. En ændret arbejdsfordeling mellem kommuner og Selvstyre i lighed med det, man har på Færøerne, bør være noget vi sammen med kommunerne skal se nærmere på.”

På Færøerne arbejder man ligeledes systematisk med evalueringer af plejefamilieområdet og plejefamiliernes trivsel. Disse evalueringer danner efterfølgende baggrund for målrettede indsatser til forbedring af plejefamiliernes forhold.

”På det kommende Politiske Koordinationsmøde mellem Naalakkersuisut og Borgmestrene vil jeg gerne drøfte muligheden for, at vi igangsætter en lignende evaluering af plejefamiliernes forhold i Grønland, således at vi efterfølgende kan lave en udviklingsplan for området, som tager udgangspunkt i plejefamiliernes behov” slutter Naalakkersuisoq Martha Abelsen.

Hvad mener du om Lufthavnene? Du har op til 6 svarmuligheder

View Results

Indlæser ... Indlæser ...

Kalaallit Nunaat namminersornissaa kissaatigaajuk? - Ønsker du at Grønland skal være selvstændig?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...
Translate »