12. – 13. marts 2019 nunani avannarlerni killerni peqqissutsimut naalakkersuisut ataatsimeeqatigiinnerat

📷Naalakkersuisut

🇩🇰↓Vestnordisk sundhedsministermøde 12. – 13. marts 2019

🇬🇱12. – 13. marts 2019 nunani avannarlerni killerni peqqissutsimut naalakkersuisut ataatsimeeqatigiinnerat

Peqqissutsimut Naalakkersuisoq Martha Abelsen nunani avannarlerni killerni peqqissutsimut naalakkersuisut naalakkersuisoqatini marluk Sigrid Stenberg Savalimmiuninngaanneersoq aamma Svandis Svavarsdottir Islandimeersoq Savalimmiuni ataatsimeeqatigeqqammerpai.

Ataatsimiinnermi nunat taakku ullumikkut peqqinnissaqarfiup iluani suliniutit ilisimatitsissutigaat. Nunani tamani pingasuusuni siunissami peqqinnissaqarfik taassumallu inummut ataasiakkaamut inuaqatigiinnullu pitsaaliuinikkut suliaqarneq ukkatarineqarpoq. Island ilaatigut peqqinnissakkut periusissiartik nutaaq ilisimatitsissutigaat. Kalaallit Nunaat isumaginninnikkut peqqinnissakkullu pitsaaliuinermi suliat ataatsimoortippaat, suliassaqarfiit suleqatigiinnerat siuarsarniarlugu, Savalimmiunilu peqqinnissaqarfimmut ineriartornissamut pilersaarut aallartisaleruttorpaat inuiaqatigiillu peqqinnerulernissaanut oqartussaqarfik pilersillugu. 

Ataatsimiinnermi peqqissutsimut naalakkersuisut qulequttat immikkut ittut eqqartorpaat: nakorsaatit peqqinnissamillu sullissisunik atorfinitsitsineq.

Peqqissutsimut naalakkersuisut nunaminni nakorsaatit pillugit unamminartut qanoq aqunneritsik ilisimatitsissutigaat. Savalimmiormiut nakorsaatit akisuut pillugit aningaasartuutit aqunnissaanut aallartitsisimapput nakorsaatinik atuinerup pitsaanerusumik nakkutigineratigut nakorsaatinullu isumalioqatigiissitamik pilersitsinikkut. Qulequtaq taanna pillugu nakorsaatinik nioqqutissiorfik pulaarneqarpoq tassanilu ilisimatitsissutigineqarluni sorliit Savalimmiuni nioqqutissiarineqartarnersut.

Peqqinnissakkut sullissisunik atorfinitsitsiniarnermi unamminartut tassungalu tunngatillugu inissisimaneq nunat imminnut ilisimatitsissutigaat. Nunat tamarmik assigiinngitsunik unamminiagaqarput ajornatorsiullu iluarsiniarlugu qanoq iliuuseqarnerlutik eqqartorpaat. Oqallisigineqarpoq ajornartorsiut nutaamik aaqqiissutissaqartariaqartoq massakkut aaqqiissutissamut periarfissat naammannginnerat pissutigalugu. Taassuma saniatigut peqqinnissamut naalakkersuisut ilinniartitaanikkut atorfinitsitsiniarnerullu iluani qanoq suleqatigiissinnaanerat oqallisigaat.

Martha Abelsen oqarpoq: ”Peqqinnissaqarfiup iluani ataatsimut ajornartorsiutigut tusarlugit pissanganarpoq. Tusarliussassaq ilinniartitaanermut naalakkersuisumut ingerlateqqissavara kaammattuutigalugulu peqqinnissaqarfimmut tunngatillugu ilinniarnermut suleqatiginninnissaq pillugu oqaloqatigiinneq aallartisarnissaanut”.

Aalajangerneqarpoq ataatsimiinneq tulleq Kalaallit Nunaanni august 2020-mi pissasoq.

🇩🇰Naalakkersuisoq for Sundhed Martha Abelsen har netop deltaget i Vestnordisk Sundhedsministermøde på Færøerne sammen med sine to ministerkolleger Sigrid Stenberg fra Færøerne og Svandis Svavarsdottir fra Island.

På mødet orienterede landene om aktuelle indsatser på sundhedsområdet i de enkelte lande. I alle de tre lande er der fokus på fremtidens sundhedsvæsen og på betydningen af det forebyggende arbejde både for den enkelte og for samfundet generelt. Island orienterede bl.a. om deres nye sundhedsstrategi. Grønland har samlet det forebyggende arbejde på social- og sundhedsområdet for at fremme samarbejdet mellem sektorerne og Færøerne er i færd med at implementere udviklingsplanen for sygehusvæsnet og oprette en folkesundhedsmyndighed. 

På mødet drøftede sundhedsministrene særligt to temaer: lægemiddelområdet og rekruttering af sundhedspersonale.

Sundhedsministrene orienterede om hvordan de enkelte lande håndterer udfordringerne indenfor lægemiddelområdet. Færøerne har bl.a. iværksat styring af udgifter vedrørende dyr sygehusmedicin, ved at kontrollere medicinforbruget bedre og ved at nedsætte et medicinråd. I forbindelse med dette tema indgik et besøg på Produktionsapoteket, hvor der blev orienteret om, hvilke produkter, der bliver produceret på Færøerne.

Landene orienterede hinanden om status og udfordringer i forbindelse med rekruttering af sundhedspersonale. Alle landene har forskellige udfordringer hermed og drøftede, hvad de hver især gør for at afhjælpe problematikken. Der blev diskuteret, at denne udfordring kræver nye løsninger, eftersom de eksisterende løsningsmuligheder ikke er tilstrækkelige. Herudover diskuterede sundhedsministrene, hvorledes landene kan samarbejde inden for uddannelse og rekruttering.

Martha Abelsen udtaler: ”Det har været spændende at høre om vore fælles udfordringer indenfor sundhedsområdet. Jeg vil bringe budskabet videre til uddannelsesministeren og opfordre til at der etableres dialog om uddannelsessamarbejde på sundhedsområdet”.

Der blev besluttet at næste møde bliver afholdt i Grønland i august 2020.

For yderligere oplysninger kontakt ministersekretær Inger Heilmann Larsen på tlf.: +299 55 41 60 eller e-mail: ihla@nanoq.gl 

Hvad mener du om Lufthavnene? Du har op til 6 svarmuligheder

View Results

Indlæser ... Indlæser ...

Kalaallit Nunaat namminersornissaa kissaatigaajuk? - Ønsker du at Grønland skal være selvstændig?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...
Translate »