Ilinniartitaanermut Naalakkersuisup Kalaallisuuliornermik Ilinniarfik pulaarpaa

📷Naalakkersuisut

🇩🇰↓Nalakkersuisoq for Uddannelse besøger Kalaallisuuliornermik Ilinniarfik

🇬🇱Ilinniartitaanermut, Kultureqarnermut, Ilageeqarnermut Nunanullu Allanut Naalakkersuisoq Ane Lone Bagger martsip aallartinnerani Kalaallisuuliornermik Ilinniarfimmut pulaarpoq.

Kalaallisuuliornermik Ilinniarfimmi ilinniartut ilinniartitsisut aqutsisullu kiisalu Kirstine Berthelsen katerisimaarput Ilinniartitaanermut Naalakkersuisoq Ane Lone Bagger ilinniarfimmut pulaarmat ulluinnarni ilinniarnerat ineqarnerallu pillugit tusarnaariartorlugit. 

Kalaallisuuliornermik Ilinniarfimmi ilinniartut KTI-p (Kalaallit Nunaanni Teknikimik Ilinniarfik) ilinniartut inaannik aqutsinerata tamarmiusup ilagai. Ilinniartut ulluinnarni misigisartakkatik ineqatimilu isersimaartarfinnut pissusaat nikerartut pillugit oqaluttuarput. Tamanna ilinniartut ineqarfiisa eqqiluinneranut sunniuteqarpoq. Tassa imaappoq Inuit aalajangersimasut amerlanertigut eqqiaasarsimassapput. 

Ilinniartut meerartallit errorsinermut ulluinnarnilu pisariaqartitanut aningaasartuutit eqqartorpaat. Ilinniarnersiutisiatik qaammatip naanissaanut naammassappata naammattusaaqqissaartariaqartarput. 

Ilinniakkamik toqqaanissamut pitsaanerusumik siunnersorneqartarnissaq kissaatigineqarportaaq. Ilinniartut amerlasuut meeqqat atuarfianni naammassigamik angusarissaarsimasut ilinniarnertuunngorniarnissamut siunnersorneqarsimapput, uffa eqqumiitsuliornermik assassornermillu soqutigisaqaraluartut. 

”Nunarput inunnik namminneq inuussutissarsiutigerusutaminnik sulerusuttunik ilinniarsimasunik amigaateqarpoq. Taamatuttaaq assassornikkut eqqumiitsuliornikkullu inuussutissarsiutini kiisalu ingerlaqqiffiusumik ilinniarfinni ilinniarnertuutut ingerlaqqiffiusinnaasuni”, oqarpoq Naalakkersuisoq, Ane Lone Bagger.

🇩🇰Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Kirke og Udenrigsanliggender Ane Lone Bagger besøgte i begyndelse af marts måned Kalaallisuuliornermik Ilinniarfik.

Elever, undervisere og leder af Kalaallisuuliornermik Ilinniarfik, Kirstine Berthelsen var alle samlet da Naalakkersuisoq for uddannelse, Ane Lone Bagger, besøgte skolen for at høre om deres daglige studie- og kollegieliv. 

Kalaallissuliornermik Ilinniarfiks elever er en del af KTIs (Kalaallit Nunaanni Teknikimik Ilinniarfik) samlede kollegieadministration. Eleverne fortalte om deres daglige oplevelser og deres bofællers varierende grad af tilgang til fællesområderne. Det giver sig blandt andet udslag i, hvor rent der er på kollegiet. Det betyder, at det ofte ender med, at det er de samme, der gør rent. 

Elever med børn gjorde også opmærksom på de omkostninger, der kunne være med tøjvask og de daglige fornødenheder. Det er et stramt budget, der skal overholdes for at få studiestøtten til at række måneden ud. 

Der blev også udtrykt ønske om, at der skulle være en bedre vejledning i valg af uddannelse. Flere havde oplevet at have færdiggjort folkeskolen med gode karakterer og derfor blev vejledt til at gå i gymnasiet, selvom eleverne havde interesse inden for de kreative og håndværksmæssige fag. 

”Landet har brug for uddannet arbejdskraft, med en lyst til at arbejde inden for deres særlige erhverv. Det gælder både de håndværksmæssige og kunstneriske erhverv, som de videregående uddannelser, som en studentereksamen er adgangsgivende til”, lyder det fra Naalakkersuisoq, Ane Lone Bagger. 

Hvad mener du om Lufthavnene? Du har op til 6 svarmuligheder

View Results

Indlæser ... Indlæser ...

Kalaallit Nunaat namminersornissaa kissaatigaajuk? - Ønsker du at Grønland skal være selvstændig?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...
Translate »