§ 37Laura: Apeqquteqaat / Spørgsmål – Hudsygdomme

 

 

🇩🇰↓🇬🇱Inatsisartut suleriaasianni § 37 imm. 1 naapertorlugu Naalakkersuisunut apeqqut imaattoq matumuuna saqqummiuppara:

  • Naalakkersuisut paasissutissiissutigisinnaavaat sakkortuumik amerluutillit qanoq katsorsagaasarnersut?
  • Napparsimareersut eqqarsaatigalugit, pisariaqarsinnaasarpa taamatut sakkortuumik amerluutillit amerluttarnermut immikkut ilisimasalinnut innersuunneqarnissaat soorlu Nuummukartillugit, erseqqissumillu nappaatip suussusianik paasisaqarnissaq katsorsagaanissarlu anguniassallugu? Imaluunniit allamukartinneqarsinnaapat?
  • Innuttaasut arlallit saaffiginnittarsimapput ernumallutik, allaallumi misileraatigineqartutut atorneqartutut misigisimallutik. Naalakkersuisut inunnik napparsimasunik misileraanissamik anguniagaqarpat? Naalakkersuisut naapertuussorivaat innuttat ilai misileraatitut atorneqarlutik misigilersimammata? Taamaassimappat Naalakkersuisut qanoq iliuuseqarsinnaappat tamanna illuatungilerlugu?

(Inatsisartunu ilaasortaq, Laura Táunâjik, Siumut)

Tunngavilersuineq:

Innuttaasut sakkortuumik amerluutillit, maanilu najugaqavissut, peqqinnissaqarfimmillu sumiiffinni arlalinni saaffiginnittaqattaarsimagaluartut, tamassa qinikkanut saaffiginnillattaalerput ajornatorsiutiminnik aniguineq sapilermata.

Peqqinnissaqarfimmi taamaallaat iisartakkanik tarngutinillu assigiinngitsunik ikiorneqartarsimaput ingasattajaartumik amerluuteqaraangata. Napparsimasut sakkortuumik amerluutillit, kattutilersimapput ataatsimoorussaminnik allagaqarniarlutik, atsiortareersimavaat napparsimasunullu ilitsersuisartunut nassiussimallugit ikioqqugaluarnermik, ajoraluartumillu ikiorneqarnissaminnik itigartitaasimapput, najugarisaminni peqqinnissaqarfeqarfiusumut saaffiginneqqullugit.

Inuuttaasortavut sakkortuumik amerluutillit, taamatut eqqortumik katsorsagaasinnaannginneri, aammalu misileraatigineqarnerat, imatut apeqquteqaateqartilerpaanga:

Peqqinnissaqarfimmi periarfissiisoqarpa, innuttaasunut sakkortuumik amerluutilinnut eqqortumik katsorsaanissamut?

Sakkortuumik amerluutillit ulluinnarni inuunerminni qanoq sakkortutigisumik inuuneqalertarnerat pillugit tusakkat ilungersuummernarput. Ilaqarput allaat ulluinnarni inuunerminni erloqisunik, anniartuaannartunik, nikallortunik ilalumi allaat inuunermi nuannarisaaruttunik. Peqqinnissaqarfimmut saaffiginnittaraluarnerit annermik misileraaffigineqarnertut misigititsisarsimapput. Naak ilaqaraluartut allaat amerluuteqarnertik pillugu napparsimavinnut unittariaqartartunik, tarajulersortittartunik.

Kinisimaartinneqaannarnikkut amerluut qaangerneqarsinnaanngilaq, periuserli tamanna ataasiinnaanngittumik atorneqartarsimasoq paasisat ilagivaat. Silap nillertinnerani amerlunneq sakkortooq pissutigalugu pullattoorujussuarnerit pisarsimapput. Nerisat allaat allanngortittariaqartarsimapput suanngartuunnginnissaq pinaveersimatinniarlugu. Ilaqarpullu amerluutip sakkortuup piliaanik isigiarsulersimaneq, amerluutip niaqqumiinnera pillugu. Allaallumi ilaqarput assamikkut sakkortuumik amerluuteqarnertik pillugit iluamik sulisinnaajunnaarsimasunik. Taakku inuit saaffissaaleqipput iluamik ikiorneqarnissamik ornissinnaasaminnik. Tamanna akiuersaaruminaappoq, inuit napparsimanertik pillugu nakorsiartarput naatsorsuutigalugu ilumut eqqortumik ikiorneqarnissaq. Tamannali ajoraluartumik piuaannarsimanngilaq. Taamaattumik paaserunnarpoq Naalakkersuisut qanoq annertusisamik ikiorneqarsinnaanersut.

Apeqquteqaatimma ullut suliffiusut qulit iluanni akineqareersimanissaat kissaatigaara

 

 

 

🇩🇰I medfør af § 37 i Forretningsorden for Inatsisartut fremsætter jeg hermed følgende spørgsmål til Naalakkersuisut:

  • Kan landsstyret oplyse, hvorledes man normalt behandler hudsygdomme?
  • Er der tilfæde, hvor det kan være hensigtsmæssigt at henvise patienter til hussygdomsspecialister med henblik på diagnosestilling og behandling i Nuuk? Eller andre steder?
  • Flere borgere har henvendt sig med bekymringer og givet udtryk fior, at de føler sig som forsøgskaniner. Har Naalakkersuisut en politik omkring forsøgskaniner? Mener Naalakkersuisut, at det er rimeligt, at borgere føler sig som forsøgskaniner? Hvad vil Naalakersuisut i givet fald gøre for at modvirke dette?

(Medlem af Inatsisartut, Laura Táunâjik, Siumut)

Begrundelse:

Borgere med ekstreme hudproblemer, som er hjemmehørende her, og som ellers har søgt hjælp ved sundhedsvæsenet flere steder, henvender sig nu til enkelte folkevalgte om deres problemer.

Sundhedsvæsenet har kun kunnet hjælpe med piller og forskellig cremer til patienter med abnorme hudproblemer. De patienter der er ramt af hudproblemer, er gået sammen om at skrive et fælles brev, som de har underskrevet og sendt til patientvejlederne for at få hjælp, men er derefter blevet henvist til, at konsultere sundhedsvæsenets afdelinger de steder hvor de bor.

Det forhold, at borgere med abnorme hudproblemer ikke kan få den rigtige behandling og, at man bruger borgerne som forsøgskaniner, får mig til at spørge: Giver Sundhedsvæsenet mulighed for, at give den korrekte behandling til borgere med abnorme hudproblemer?

Borgere med abnorme hudproblemer får efter hvad man hører afledte problemer og kommer ud i vanskeligheder. Der er således nogle af dem, der virkelig har det dårligt i hverdagen, som er deprimerede og som har mistet livsgnisten. Selvom de har henvendt sig til Sundhedsvæsenet, har de mest følt sig som forsøgskaniner. Sundhedsvæsenet har ikke haft den nødvendige viljestyrke til, at håndtere disse patienter sundhedsfagligt korrekt. Dette er til trods for, at man har måttet indlægge patienter, som følge af deres hudproblemer og give dem saltvandsindsprøjtning.

Man kommer ikke over hudproblemerne blot ved at lægge patienterne i blød, men så vidt jeg er informeret, har det været nogle af de metoder, man har anvendt mere end en gang. Som følge af vejret, der er blevet koldere denne vinter, har flere fået voldsomme hævelser. Man har måttet lægge nye kostplaner for at undgå at patienterne svulmer op. Der er endvidere set følgevirkninger af den ekstreme hudplage så, at nogle har fået forringet synet, som følge af at eksemen sidder i hovedet. Der er andre der som følge af voldsomme hudproblemer på hænderne, har måttet holde op med at arbejde. Disse borgere har manglet et sted at henvende sig, hvor de kan få en ordentlig hjælp. Det er svært, at acceptere disse forhold, idet folk trods alt går til læge, fordi de gerne vil have korrekt hjælp. Men det har så ikke altid været tilfældet. Derfor vil jeg gerne høre hvad Naalakkersuisut ekstraordinært kan gøre i denne forbindelse for at sikre udvidede hjælpeforanstaltninger.

Jeg ønsker, at mit spørgsmål besvares indenfor 10 på hinanden følgende arbejdsdage.

 

Hvad mener du om Lufthavnene? Du har op til 6 svarmuligheder

View Results

Indlæser ... Indlæser ...

Kalaallit Nunaat namminersornissaa kissaatigaajuk? - Ønsker du at Grønland skal være selvstændig?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...
Translate »