ERFALASOQ

Photos by Justin Case Productions (Emil Nørgaard Stach)

🇩🇰↓FLAG

🇬🇱Immaqa Nuup qeqqani erfalasumik takusimavutit, qiviatsiarnerinnarmi Kalaallit Nunaata erfalasuanut assigusoq. Qiviaqqinnermili Canadarmiut erfalasuannut assigusoq?

Nuummi Eqqumiitsulianik Saqqummersitsivik suleqatigalugu eqqumiitsuliortup Gudrun Haslep nunani assigiinngitsuni eqqumiitsuliortut allat qaaqqusimavai, Holmip Illuata silataani erfalasuliorfimmut erfalasulioqqullugit.

Erfalasut assigiinngitsorpassuupput, soorlu naalagaaffiit erfalasui, arsaattartut klubbiisa erfalasui, erfalasut kalerrisaarutit, qinunermi erfalasut allarpassuillu. Erfalasut assigiinngitsorpassuarnik isumaqarsinnaapput – ulloqartarpugut erfalasulerfiusunik, pisortaqarfiit erfalasulerfissanik ulloqartarput, nalliuttorsiornerni erfalasulersortarpugut, ilaatigullu aamma ulluinnarni erfalasulersortarluta. Erfalasulersimagaagatta nalunaaqutsiisarpugut, ungasianiilluunniit attaveqatigiinnermut atorlugit. Erfalasut kinaassutsimut sumullu attuumassuteqarnermut tunngasinnaapput.

Eqqumiitsuliortut erfalasuliorsimasut tulleriissaanneranni Miki Jacobsen (in. 1965) siulliuvoq. Erfalasuliaa Kalaallit Nunaata erfalasuanit Canadallu erfalasuanit akusaavoq. ”Greenada?” imaluunniit ”Canaland?”, erfalasoq 4. april amuneqarmat Miki Jacobsen taama nammineq tuluttut oqalugiarnermini aperivoq. Erfalasoq ”Inuap erfalasua”-nik taaguusersimavaa.

Miki Jacobsen Canadami eqqumiitsuliortutut ilinniarsimasuuvoq, ullumikkulli Nuummi najugaqarluni. Canadami erneqarpoq, erfalasorlu ernerminut pigitippaa. Taamaalillunilu erfalasoq kulturit marluk akulerussimanerannut tunngassuteqalerluni. Erfalasoq kulturinut marlunnut tunngagaluartoq, kulturinut assigiinngitsunut killeqarfinnillu piiaanermut tunngavoq. Miki Jacobsenip oqalugiarnermini killeqarfiit, tamanik inissaqartitsineq, Canadallu aamma Kalaallit Nunaata akornanni ataatsimoorussat eqqartorpai. Erfalasuliaa Kalaallit Nunaata Canadalluunniit erfalasorinngilaat, kisiannili nunat taakku marluk pillugit eqqarsaatersuutaalluni.

”Reality is that we do have all kinds of borders, and we tend to like to put things in boxes. And sometimes it has a meaning putting things in boxes. I think in this matter a large box would do the trick, to make space for everyone. Flags are symbols for something as we all know. Here the symbolism is based on the two flags. It is no secret we share traditions and culture with Inuit from other nations, cultural heritage, language and traditions. Greenland and Canada has been connected many times over time.” Oqalugiaataa tamaat Nuummi Eqqumiitsulianik Saqqummersitsiviup nittartagaani atuarneqarsinnaavoq.

Atuarfinnut meeqqerivinnullu tulluarsakkamik atuartitsissutissaq suliarineqarsimavoq, Nuummi Eqqumiitsuliornermik Saqqummersitsiviup nittartagaanit aaneqarsinnaasoq:

Erfalasup tullia maajimi qullarneqassooq. Eqqumiitsuliortoq kinaassanersoq, qaqugulu erfalasoq nutaaq qullarneqassanersoq Nuummi Eqqumiitsuliornermik Saqqummersitsiviup nittartagaatigut Facebookkiatigullu takuneqarsinnaalerumaarput.

🇩🇰Måske har du set et flag midt i Nuuk, som ved første øjekast ligner det grønlandske. Men ved næste blik det canadiske?

Kunstner Gudrun Hasle har i samarbejde med Nuuk Kunstmuseum inviteret en række kunstnere fra forskellige lande til at skabe et flag til flagstangen ved Holms Hus midt i Nuuk.

Der er nationale flag, fodboldflag, signalflag, bedeflag og mange flere. Et flag har mange betydninger – der er flagdage, officielle flagninger og flag til fest eller hverdag. Når man flager markeres noget, eller der kommunikeres på afstand. Et flag kan være en identitet og et tilhørsforhold.

Første kunstner i rækken er Miki Jacobsen (f. 1965). Hans flag er en blanding af det grønlandske og det canadiske flag. ”Greenada?” eller ”Canaland?”, som Miki Jacobsen spurgte ved sin tale holdt på engelsk ved hejsningen af flaget den 4. april. Flaget kalder han “Inuap erfalasua”.

Miki Jacobsen er uddannet som kunstner i Canada, men bor i dag i Nuuk. Han har en søn i Canada, som flaget er tilegnet. På den måde markerer flaget en blanding af de to kulturer. Og selvom flaget refererer til to lande, så handler det også om forskellige kulturer og nedbrydning af grænser. I sin tale talte Miki Jacobsen om grænser, om at skabe plads til alle, og om hvad Canada og Grønland har tilfælles. Flaget er hverken grønlandsk eller canadisk, men en refleksion over de to lande.

”Reality is that we do have all kinds of borders, and we tend to like to put things in boxes. And sometimes it has a meaning putting things in boxes. I think in this matter a large box would do the trick, to make space for everyone. Flags are symbols for something as we all know. Here the symbolism is based on the two flags. It is no secret we share traditions and culture with Inuit from other nations, cultural heritage, language and traditions. Greenland and Canada has been connected many times over time.” Hele talen kan læses på Nuuk Kunstmuseums hjemmeside.

Der er udviklet et opgaveark om flag, som skoler og institutioner kan downloades på Kulturrygsækkens hjemmeside: https://kulturikkut- isumassarsiorfik.sermersooq.gl/da/ Næste flag vil blive hejst i maj måned. Hold øje med Nuuk Kunstmuseums facebookside eller hjemmeside for kunstner og tidspunkt.

Hvad mener du om Lufthavnene? Du har op til 6 svarmuligheder

View Results

Indlæser ... Indlæser ...

Kalaallit Nunaat namminersornissaa kissaatigaajuk? - Ønsker du at Grønland skal være selvstændig?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...
Translate »