Vejle Boldklub: En traditionsrigklubs op- og nedture

Vejle Boldklub er blandt dansk fodbolds ældste og mest traditionsrige klubber. I denne artikel ser vi på klubbens fortid, nutid og ikke mindst nærmeste fremtid. 

I 1800-tallet var det ikke fodbold, som var det store hit på græsset. Dengang var det cricket, som var det store hit, og som man første gang officielt hørte om, da H.C. Andersen besøgte Charles Dickens i England og skrev om spillet. Dansk Boldspil Union blev stiftet i 1889, som dengang indbefattede alle former for boldspil, og nogle af Danmarks ældste klubber som AB og Vejle Boldklub begyndte faktisk som cricketklubber. Vejle Boldklub blev stiftet i 1891, men fodbolden kom først til i 1902. sidenhen har Vejle Boldklub vist sig som en af de største og mest succesrige klubber i dansk fodboldhistorie.

Siden tilblivelsen har Vejle vundet Danmarksmesterskabet fem gange, vundet sølv og bronze tre gange, og inden den nationale turnering blev etableret, vandt Vejle det Jyske Mesterskab fire gange mellem 1910 og 1920, hvor de var i finalen hele syv gange. Vejle vandt både sit første mesterskab og sin første pokalturnering i 1958, og deres anden guldalder fandt sted i 1970erne, hvor klubben vandt mesterskabet i 1971, 1972 og 1977 samt pokalturneringen i 1972, 1975 og 1977. Sidste gang Vejle vandt et mesterskab var i 1984, og i 1991 kunne de fejre et trist 100 års jubilæum med nedrykning fra Superligaen til 1. division, hvor klubben ikke havde ligget siden 1956. Selvom klubben rykkede op i Superligaen tre år efter, gennemgik Vejle herefter et par turbulente årtier med flere op- og nedrykninger, men i sæsonen 2018/19 rykkede Vejle endnu engang op i Superligaen som de ifølge Tv3 Sport havde været væk fra i 9 år.

En af de ting, som Vejle Boldklub altid har været kendt for, er deres kæmpe talentudviklingsarbejde, hvilket også har kastet adskillige stjernespillere af sig. Peter Gravesen, John Sivebæk, Tommy Troelsen og ikke mindst kæmpestjernen Allan Simonsen, der blev kåret som Europas bedste fodboldspiller i 1977. Simonsen begyndte sin karriere i Vejle i 1971, og blev sidenhen solgt til Borussia Mönchengladbach, hvor han blev tysk mester tre år i træk samt vandt UEFA-cuppen med i 1975 og 1979. Han blev senere solgt som den første dansker til topklubben FC Barcelona, hvor han vandt Europacuppen for Pokalvindere i 1982 og Copa del Rey i 1981 og 1983. Simonsen kom i 1983 tilbage til Vejle, som han i 1984 var med til at vinde mesterskabet med, før han i 1989 takkede af. 

Vejle Boldklub i dag

Vejle rykkede i sæsonen 2017/18 op i Superligaen men det blev desværre en kortvarig fornøjelse, da vejlenserne efter en elendig sæson i år alelrede er tilbage i 1. division . Vejle vandt kun fire kampe og spillede otte uafgjorte i Superligaens grundspil, hvilket betød at de efter de nye regler skulle spille for at undgå nedrykning i den ene af nedrykningsslutspillets to grupper. Her endte Vejle på en sidsteplads og skulle derfor møde Hobro i bedst ud af to opgør. På trods af et godt udgangspunkt med en 0-1-sejr i første kamp på udebane, måtte vejlenserne se sig effektivt besejret med et 0-2-nederlag på hjemmebane. Vejlenserne må nu se frem mod endnu en sæson i 1. division, der lægges ud med en udekamp mod Fremad Amager i sæsonpræmieren den 28. juli. 

Vejle mistede sin cheftræner i marts 2019, da italienske Adolfo Sormani sagde op med øjeblikkelig virkning efter at have stået i spidsen for klubben i knapt to år. Men blot 19 point i 24 kampe var ikke nok til at stille træneren tilfreds, som til TV2 Sport udtalte, at han var skuffet over ikke at have fået bedre resultater ud af spillernes store kvalitet. I stedet ansatte Vejle Boldklub rumæneren Constantin Galca, som på trods af nedrykningen fortsætter arbejdet i klubben i 1. division. 

Kan Constantin Galca lede Vejle til sejr i 1. division i næste sæson?

Så hvad er det, at vejles nuværende cheftræner, Constantin Galca, kan? Og er det, han kan, nok til at føre Vejle på rette vej tilbage mod Superligaen? Svaret er ja, hvis du spørger både spillere og bookmakere. Ifølge spillerne har han tilført dem en masse glæde og energi, og ifølge bookmakere som 888sport ligger Vejle med odds 2.25 som vinder af 1. division i den kommende sæson. Her kan man blandt andet også spille på Vejles modstander i første kamp Fremad Amager til odds 12.00, så selv om deres odds er en del højere end Vejle Boldklubs, tyder det alligevel på, at der bliver spænding i 1. division fra første kampdag. 

Udover forhåbentlig at blive ved med at tilføre spillerne glæde og energi i deres spil, har rumæneren også en masse erfaring som både spiller og træner. Han slog selv sine fodboldfolder i klubber som Steaua Bukarest, Espanyol, Villarreal, Mallorca og Zaragoza samt som træner i Bukarest, Espanyol samt en række mindre kendte klubber i Rumænien og Saudi Arabien. Som spiller fik han mere end 40 landskampe på det rumænske landshold.

Vejle har spillet en række testkampe henover sommeren, og seneste kamp mod Brabrand fra 2. division, kan godt give lidt mismod hos selv de største og mest optimistiske Vejle-fans. Vejle vandt godt nok kampen 2-1, men skulle helt hen i dommerens tillægstid, før sejren kunne hives hjem. Og i resten af kampen var spillet heller ikke noget at prale af for vejlenserne det meste af tiden. Træner Constantin Calca var dog optimistisk efter kampen og udtalte til Vejle Amts Folkeblad , at han var sikker på, at spillerne nok skulle finde motivation og energi frem, når først turneringen går i gang i slutningen af juli. 

Vejle har sagt farvel til en del spillere over sommeren, blandt andet målmandstalentet Andreas Jungdal, som er udlejet på en 3-årig kontrakt til AC Milan samt den brasilianske angriber Allan Sousa, som er blevet udlejet til belgiske Sint-Truidense. Til gengæld har klubben haft en anden brasilianer til prøvetræning, den 20-årige João Victor Souza dos Santos ligesom man har lejet brasilianeren Nicolas Gianini Dantas for den kommende sæson. Endelig har man skrevet kontrakt med svenske Diego Montiel, så forhåbentlig er Vejle Boldklub blevet beriget med det, der skal til for at vende tilbage til Superligaen. 

Hvad mener du om Lufthavnene? Du har op til 6 svarmuligheder

View Results

Indlæser ... Indlæser ...

Kalaallit Nunaat namminersornissaa kissaatigaajuk? - Ønsker du at Grønland skal være selvstændig?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...
Translate »