NANORTALIMMI UJARAK ‘INUA’ TAKUUK/OPLEV INUA-STENEN I NANORTALIK – Se alle billederne her

 

 

 

Jeppe Gitz-Johansen, nunarput pillugu qalipaasartup ilisimaneqarluartup Gitz-Johansenip ernera Nanortalimmut tikeraarpoq.

Nanortallip Katersugaasivia 2016-imi ukiaanerani 2017-imilu aasaq tikillugu immikkut piginnaatitaaffeqarluni Jeppe Gitz-Johansenip qalipagaaterpassuinik katersugaanik saqqummersitsivoq, katersugaataalu pingaarnertut ataataata Aage Gitz-Johansenip Qalipaasorsuartut aamma ilisimaneqartup qalipagarai.

Ukioq sivisooq naallugu qalipakkat illoqarfimmi utoqqaat illuanni utoqqarnit sulisuniillu nuannarineqarluarlutik kusassaataapput.

Jeppe Gitz-Johansenip suleqatigineratigut Nanortallip Katersugaasiviata aasaq manna juulip qaammataani aggustillu aallartilaarnerata tungaanut qalipakkat katersugaasivimmi saqqummersippai. 

Jeppe Gitz-Johansen nammineerluni NAPA-p tapiineratigut ornigulluni oqalugiarpoq ataatamilu suliaanik ilisarititsilluni.

 Ilanngullugu Jeppe Gitz-Johansen ujaqqamik eqqumiitsuliamik tunissuteqarpoq, sumiiffimmi aalajangersimasumi ujaqqamik aalajangersimasaminik qiperuilluni illoqarfimmik kusassaanermut tapiissutigisaa. 

Illoqarfimmiut takornariallu soqutiginnittut saqqummersitsinerup nalaani katersugaasivimmut alakkaasarput.  Saqqummersitsinermi postkortinik Gitz-Johansenillu qalipagai assilillugit plakatilianik pisisoqarsinnaavoq.

Jeppe Gitz-Johansen saqqummersitsiviit silataanni qiperuinerata nalaani ujaqqap inissinneqarallarfiani sulivoq.  Soqutiginnittorpassuit alapernaallutik alakkaasarput Jeppep ujaqqamik qiperuinerani isiginnaariartorlutik.  Tassunga atatillugu inuppassuit eqqumiitsuliortumik oqaloqateqartarput akianilu saqqummersitsivimmi ataataata eqqumiitsuliai takusarneqartarlutik.

Ujaqqamik eqqumiitsuliaq

Ujaqqamut kalaalerpaluttut qiperorneqarsimapput, soorlu sassuma arnaa, qilaat, puisi uumasorlu oqaluttuatoqqaneersoq. Qiperukkat qanoq paasineqarsinnaaneri pillugit allakkiortoqassaaq.

Oqalugiarnerit

Jeppe Gitz-Johansen katersugaaasivimmi ammaanersiorluni oqalugiarpoq aammattaaq kaffimik, tamulugassanik imermillu sassaalliisoqareermat saqqummersitsineq qanimut qimerloorneqarpoq.

 

Orniguttut qalipakkanik misissuereermata katersugaasivik saqqummersitassanik ammaanermut atatillugu, atuakkamik Nanortalimmut tunngasumik Jeppe Gitz-Johansenimut tunissuteqarpoq.

Utoqqaat illuannut pulaarneq

Aammattaaq Jeppe Gitz Johansen utoqqaat illuanut pulaarpoq utoqqarnullu ataatami inuunera eqqumiitsuliaalu pillugit oqaluttuarluni.

Ujaqqamik eqqumiitsuliamik tunniussineq

Ujaqqamik eqqumiitsuliamik tunniussinermi Nanortallip umiarsualivitoqaani katersugaasiviup eqqaani nalliuttorsiorpalaartumik katerisimaartoqarpoq. James Ignatiussen ammaanersiornermi inngerluni takutitsivoq.

Illoqarfiup siulersuisuinut ilaasortaq Nanortallillu pigisaani qinigassanngortitaq Mari Abelsen oqalugiarpoq aammattaaq Jeppe Gitz-Johansen ataatami eqqumiitsuliai namminerlu eqqumiitsuliani pillugit oqaluttuarluni. Ujarak saqqummiunneqareermat qalipakkanik saqqummersitsiviup ilanngullugu ammasup affarliani kaffimik, kaaginik, imermik tamulugassanillu sassaalliisoqarpoq.  Jeppe Gitz-Johansenip oqaluttuaraa ujarak INUA-mik atsersimallugu qiperukkamilu eqqarsaatsit suut atorsimanerlugit nassuiaatigalugit.

UJARAK ‘INUA’

Jeppe Gitz-Johansen Bornholmimi najugaqarpoq eqqumiitsulianillu katersugaasiviuteqarluni.   Gitzip nittartagaani paasisaqarnerugit:

https://gitz-johansen.dk/ og https://gitz-johansen.dk/jeppe-gitz-johansen/

Ujaqqap oqaluttuassartaa

Ujaqqami uumasoq oqaluttuatoqqaneersoq erserpoq taassumalu inuit nunarsuarmi qanoq pissuseqarnerannik kiisalu avatangiisinut imminnullu aseruutaasumik pissusilersornerannik ersersitsivoq.

Sassuma arnaata takusani amiilaaralugit qimaavoq.  Angakkoq ajornartorsiutinik aaqqiiniarluni sassuma arnaataa nujaanik illaarsisoq ilanngulluni qimaavoq. Tumii qilaallu katassimasaa taamaallaat takussaapput.  Sassuma arnaata uippakajaarluni katu tigoriarpaa annanneqarsinnaasut annariaraluarlugit pissutsinullu ilisarnartunut eqqissisimanartunullu uteriaraluarluni. Suut tamarmik isumaaruttutut ipput – taamaattorli sassuma arnaata naartunermigut siunissamut neriuuteqarneq ersersippaa, silarsuaq nutaaq pitsaanerlu pilersinneqassammat naligiissutsimik pitsaasumillu inooqatigiinnermik pilersitsilluni.

 

Se alle billederne nederst i artiklen

 

Jeppe Gitz-Johansen, søn af den kendte grønlandsmaler Gitz-Johansen eller Qaliparsorsuaq, besøgte Nanortalik.

Nanortalik Museum har i efteråret 2016 og frem til sommeren 2017 haft det store privilegie venligst at låne Jeppe Gitz- Johansens store kunstsamling hovedsageligt bestående af malerier malet af hans far Aage Gitz-Johansen også kendt som Qaliparsorsuaq.

Malerierne har pyntet på byens alderdomshjem hele den lange vinter og mere til, og til stor glæde for både personalet og de ældre.

I samarbejde med Jeppe Gitz-Johansen har Nanortalik Museum udstillet malerierne på museet denne sommer i juli måned og lidt ind i august.

Jeppe Gitz-Johansen har med støtte fra NAPA selv været til stede for at holde et foredrag og præsentere sin fars værker.

 Ligeledes har Jeppe Gitz-Johansen skænket et kunstværk i sten som han har udhugget på stedet i en udvalgt sten på et udvalgt sted, som et bidrag til by-forskønnelsen.

Interesserede både lokale og turister har gennem udstillingsperioden besøgt museet for at se udstillingen. Her kunne de købe postkort og plakater af Gitz-Johansens malerier.

Jeppe Gitz-Johansen ar stået på en plads umiddelbart uden for udstillingslokalerne, hvor stenen var blevet transporteret til midlertidigt under hans arbejde med den. Det har trukket nysgerrige blikke og besøgende til, som har kommet forbi og kigget på mens Jeppe har skåret og hugget i stenen. Mange har ved samme lejlighed fået en snak med kunstneren og samtidig set hans fars værker i udstillingslokalet overfor.

Stenkunst

På stenen er indhugget grønlandske temaér såsom havets moder, en tromme, sæler samt et mytologisk væsen. Der vil blive udformet en tekst som skal forklare lidt om hvordan de inhuggede motiver kan forstås.

Foredrag

Jeppe Gitz-Johansen holdt åbningsforedrag på museet og der blev serveret kaffe, kage, snacks og kildevand, hvorefter udstillingen blev taget nærmere i øjesyn.

 

Efter de besøgende havde set malerierne overrakte museet Jeppe Gitz-Johansen en ferniseringsgave i form af en bog om Nanortalik.

Besøg på ældrehjemmet

Jeppe Gitz Johansen besøgte desuden byens ældrehjem og fortalte her de ældre borgere om sin fars liv og kunst.

Overdragelse af stenkunsten

Ved overdragelsen af den udsmykkede sten blev afholdt en ceremoni i museumsområdet ved Nanortaliks gamle havn. James Ignatiussen optrådte med trommesang ved åbningen.

Byrådsmedlem og kredsformand Mari Abelsen holdt en tale og Jeppe Gitz-Johansen fortale om både sin fars kunst og sin egen kunst. Efter afsløringen af den færdige sten blev der serveret kaffe, kage, kildevand og snacks i det tilstødende lokale til maleriudstillingen som samtidig var åbent. Jeppe Gitz-Johansen fortalte at stenen er navngivet INUA-Stenen og forklarede hvilket tankesæt der ligger bag de indhuggede motiver

INUA-STENEN

Til daglig bor Jeppe Gitz-Johansen på Bornholm, hvor han har sit eget galleri. Se mere på også Gitz´s hjemmeside:

https://gitz-johansen.dk/ og https://gitz-johansen.dk/jeppe-gitz-johansen/

Hvad stenen fortæller

På stenen er afbilledet et mytologisk væsen som repræsenterer menneskenes færden på jorden og deres destruktive omgang med miljøet og hinanden.

Havets moder er skræmt over hvad hun ser og flygter fra den lurende uhyrlighed. En angakkoq som netop var i færd med at udrede problemerne, ved at kæmme hendes hår må ligeledes tage flugten. Man ser kun hans fodspor og trommen som han har tabt. Havets moder griber panisk efter trommestikken i et forsøg på at rede hvad redes kan, og vende tilbage til kendte og rolige tilstande. Alt synes fortabt – alligevel bærer havets moder på håbet for fremtiden symboliseret ved hendes synlige graviditet hvoraf en ny og bedre verden skal fødes og atter skabe harmoni og balance.

Hvad mener du om Lufthavnene? Du har op til 6 svarmuligheder

View Results

Indlæser ... Indlæser ...

Kalaallit Nunaat namminersornissaa kissaatigaajuk? - Ønsker du at Grønland skal være selvstændig?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...
Translate »