??Dansk Metal: Finanslov: En hård omgang for erhvervsuddannelserne og Arbejdstilsynet


Finansloven laver endnu en rundbarbering af erhvervsuddannelserne og forsøger at maskere det som en ”styrkelse”. Ifølge fagforbundet Dansk Metal kan det få alvorlige konsekvenser for Danmarks eksportindtægter.

”Når regeringen forsøger at bilde danskerne ind, at man styrker erhvervsuddannelserne og samtidig fratager dem yderligere 100 millioner kroner, så siger vi ”nej tak” til flere styrkelser”, siger forbundsformand i Dansk Metal Claus Jensen.

I den netop vedtagne finanslov for 2018 tilfører regeringen og Dansk Folkeparti 170 millioner kroner til erhvervsuddannelserne i en såkaldt ”ekstraordinær kvalitetssikringspulje”. Samtidig koster omprioriteringsbidraget samt mistede ekstrabevillinger næste år erhvervsuddannelserne 270 millioner kroner – altså et underskud på 100 millioner kroner.

”Det er utidigt, at regeringen med dens støtteparti forsøger at fremlægge de her besparelser som en styrke. Der er de facto tale om endnu flere besparelser på de i forvejen trængte erhvervsuddannelser, og det har vi som land altså ikke råd til”, siger Claus Jensen.

Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vil Danmark mangle 30.000 faglærte alene på jern- og metalområdet i 2025. En mangel der vil koste Danmark 26 milliarder kroner på BNP – hvert år.

”I aftalen nævner regeringen, at aftaleparterne ser med bekymring på, at man ikke når målet om at 25 procent af en ungdomsårgang skal vælge en erhvervsuddannelse. Hvad så med at gøre noget ved det?”, siger Claus Jensen.

Fra 2011 til 2016 har Danmark pensioneret næsten 3700 flere industriteknikere, end der er blevet uddannet, og mere end 900 smede. Derfor er der flere steder i landet mangel på kvalificeret arbejdskraft allerede, og ifølge Dansk Metal er det kun flere uddannede faglærte, der kan afhjælpe en alvorlig mangel på arbejdskraft i industrien.

”Det er ærlig talt en svær opgave at lokke de unge mennesker ind på erhvervsuddannelserne, når der gang på gang er historier om nye besparelser på de faglærte uddannelser. Så kan jeg godt forstå, at der er nogle, der vælger at gå en anden vej. Vi bliver nødt til at sende et signal til fremtidens faglærte om, at de er ønskede og uundværlige”, siger Claus Jensen.

Dansk Metal ser ligeledes med meget alvorlige øjne på de besparelser, der bliver lagt på Arbejdstilsynet. Arbejdstilsynet skal spare 28 millioner kroner over de næste to år og mindst 49 millioner kroner i 2020.

”I årsværk betyder det, at Arbejdstilsynet skal sige farvel til 30 fuldtidsstillinger over de næste to år. Dermed bliver der igen taget en ordentlig bid af Arbejdstilsynets kontrol med de virksomheder, som har det værste arbejdsmiljø, og som blot lader stå til. Det kommer selvfølgelig til at gå ud over medarbejdernes sikkerhed og sundhed”, siger forbundsformand i Dansk Metal Claus Jensen.

Hvad mener du om Lufthavnene? Du har op til 6 svarmuligheder

View Results

Indlæser ... Indlæser ...

Kalaallit Nunaat namminersornissaa kissaatigaajuk? - Ønsker du at Grønland skal være selvstændig?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...
Translate »