Hvordan ser fremtiden ud for professionel sport i Grønland

Grønland er ved at sætte sine snespor på verdens sportslandskab. I 2018 lagde Nuuk faciliteter til de arktiske vinterlege, og i januar 2019 vandt Grønland sin første internationale guldmedalje nogensinde. Men hvordan ser Grønlands fremtid inden for professionel sport egentlig ud? Det forsøger vi at give nogle svar på her. 

Der var nok ikke mange i Danmark, som lagde mærke til hende. I januar 2019 var sportsdanmark i ekstase over landets tredjemest populære sportsgren, håndbold, hvor herrene netop havde hevet guldmedaljer hjem mod Norge. To dage senere, den 29. januar, udførte grønlandske Ukaleq Slettemark en mindst lige så flot præstation for sit land, alt taget i betragtning. Den kun 17-årige skiskyder skød sig med 20 skud, uden en eneste forbier, sig ind i historien til ungdoms-VM i skiskydning som Grønlands første guldmedaljevinder nogensinde. 

Men hvor er Grønland i øvrigt henne på sportslandkortet? De geografiske omgivelser burde give gode forudsætninger for udøvelse, træning og deltagelse i nationale og internationale vintersportslege. Men hverken til konkurrencer, i medierne eller på bettingsider optræder der særligt ofte grønlandske sportshold- eller stjerner. Bettingsiderne, hvor man kan placere et bet live, dækker ellers et bredt spektrum af sportsgrene fra fodbold og tennis til ishockey, cricket og sågar e-sport. Derfor kan det undre, at der ikke er flere grønlandske sportsudøvere at finde på odds-oversigterne, særligt blandt vintersportsgrenene. 

Hvordan får Grønland flere professionelle sportsudøvere på landkortet?

Selvom den grønlandske befolkning med sine omkring 76,000 indbyggere måske ligger i den lavere ende sammenlignet med andre sportsnationer, så behøver befolkningsstørrelse ikke være afgørende for at hente flotte internationale resultater og medaljer hjem til øen. Inden for Vinter-OL medaljestatistik topper små lande som Liechtenstein, Norge, Schweiz og Østrig foran befolkningstunge nationer som Sydkorea, USA og Tyskland, når man beregner antallet af vundne medaljer pr. indbygger. Men hvad betyder så noget, når et land gerne vil udvikle en ny generation af professionelle sportsudøvere?

Først og fremmest skal man satse på talentudvikling i børne- og ungdomssport. Selvom Danmark har en større befolkning end Grønland, er den samlede talentmasse stadigt lille sammenlignet med de større europæiske nationer. Danmark har derfor gennem mange år arbejdet målrettet med talentudvikling inden for f.eks. fodbold, da forskning af den svenske psykolog og forsker i ekspert- og menneskelige bedrifter K. Anders Ericsson viser, at det kræver 10.000 træningstimer og tidlig specialisering af blive sportsudøver på eliteniveau. Med en grønlandsk befolkning, som er så mange gange mindre end den danske, vil andelen af mulige talenter være endnu mindre, og derfor er det vigtigt, at der arbejdes målrettet på at spotte og udvikle de talenter, der måtte være. 

Herudover er det også vigtigt, at de etablerede navne i grønlandsk sport bliver eksponeret og brugt om gode forbilleder for børn og unge. Det kan for eksempel være ved de Arktiske Vinterlege, som afholdes hvert andet år, og som senest i 2018 blev afholdt i Nuuk. Grønland har også tidligere gjort sig bemærket ved mændenes verdensmesterskaber i håndbold i 2007, hvor de blev nummer 22 ud af 24 hold og vandt desuden sin første internationale badmintonkamp nogensinde ved VM i badminton for hold i 2018. Alt sammen præstationer, som kan tjene som inspiration for næste generation af grønlandske sportsudøvere.  

Hvad mener du om Lufthavnene? Du har op til 6 svarmuligheder

View Results

Indlæser ... Indlæser ...

Kalaallit Nunaat namminersornissaa kissaatigaajuk? - Ønsker du at Grønland skal være selvstændig?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...
Translate »