Fodbold på verdens top – National sporten i Grønland

Vidste du, at fodbold faktisk er Grønlands nationalsport, og at man faktisk siden 1954 har haft en fodboldliga? Vi fortæller her om historien, nutiden og fremtiden for fodbold i Grønland

Det nationale fodboldmesterskab – Coca Cola GM  

Det nationale fodboldmesterskab i Grønland foregår ikke helt som de fleste andre steder i verden. Godt nok har man klubber i flere af de større byer, men med blot to måneders isfri baner om året og afstande på i nogle tilfælde over 1.000 kilometer imellem byerne, er det ikke lige sådan at afholde turneringer, som varer hele året. I stedet mødes de grønlandske klubber en gang om året til en ugelang turnering ved navn Coca Cola GM, hvor 10 hold spiller om at vinde mesterskabet. De tre mest vindende klubber gennem tiden er ikke overraskende hold fra storbyer som B-67 fra Nuuk, som har vundet 13 mesterskaber, Nagdlunguaq-48 fra Ilulissat med 11 mesterskaber, og Kissaviarsuk-33 fra Qaqortoq, der har hevet titlen hjem seks gange. Og på trods af, at vind og vejr ind i mellem gør det svært at arrangere kampene, selv i sommermånederne, så er fodbolden ekstremt populær i Grønland. Faktisk er der i øjeblikket 5.000 registrerede fodboldspillere i Grønland, hvilket svarer til omkring 10 procent af befolkningen.

“Football Match – panoramio” af Petr Kraumann (CC BY 3.0)

Der satses på fodbold i Grønland

På trods af at Grønland nyder samme status som Færøerne i Rigsfællesskabet med Danmark, har Grønland i mange år ikke været medlem af FIFA. Den selvstyrende ø har ligesom Færøerne sit eget fodboldlandshold, og i 2015 indgik man en aftale med det danske fodboldforbund DBU om at arbejde på at få fodbolden i Grønland til at vokse, så området kan  blive en del af international fodbold på lige fod med andre klubber. En af udfordringerne har for eksempel været kravet om at kunne stille ordentlige fodboldbaner til rådighed, og her har man de senere år investeret i 11 kunstgræsplæner rundt omkring i landet. En anden udfordring er, at man juridisk set ikke er uafhængigt af Danmark, men når områder som Færøerne og Gibraltar, som egentlig teknisk er mindre uafhængigt af deres respektive rigsfællesskaber, burde det også kunne løses for Grønland med DBU’s opbakning. Hvis fodbolden vokser og bliver så store at Grønlands nationale hold skulle ende i støre internationale turneringer, så er der også chancer for at de også vil optræde bookmakere. Det vil gøre det nemmere at finde nyheder om holdet og betting på fodbold hos Betfair for eksempel, der allerede har spil på både store og små fodboldligaer over hele verden. Derigennem vil interessen for Grønlands fodbold også stige. Optagelsesproceduren kan dog være en bureaukratisk proces, og lige nu sker der ikke så meget nyt i den grønlandske optagelsesproces.

Fremtiden for grønlandsk fodbold

En af Grønlands udfordringer er som nævnt allerede de rå og barske naturlige omgivelser. Og en af udfordringerne for fremtidens fodbold i Grønland kan være de meget omtalte klimaforandringer. En smeltende iskappe, som lige nu udgør 80 procent af det enorme areal, Grønland dækker, vil resultere i øget vandstand, som kan true de sidste 20 procent, som har den største befolkningstæthed. Så lige som med så mange andre aspekter af livet i dag, vil sporten og fodboldens fremtid i Grønland også blive afgjort af håndteringen af klimaforandringerne.

Men det bliver spændende at følge udviklingen og se om vi ser holdet på et mere international plan. 

Hvad mener du om Lufthavnene? Du har op til 6 svarmuligheder

View Results

Indlæser ... Indlæser ...

Kalaallit Nunaat namminersornissaa kissaatigaajuk? - Ønsker du at Grønland skal være selvstændig?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...
Translate »